Výbor podpořil výhodnější podmínky důchodového připojištění

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil schválit změny v zákonech, které mají zvýhodnit spoření ve třetím důchodovém pilíři. Výbor tak rozhodl i přes nesouhlas ministerstva financí při projednávání vládních návrhů, které od příštího roku ruší druhý penzijní pilíř, tedy spoření ve fondech. Sněmovna by o zrušení druhého pilíře mohla hlasovat ještě v říjnu.

Výbor doporučil Sněmovně schválit poslanecké pozměňovací návrhy, které mají zatraktivnit třetí důchodový pilíř, tedy penzijní připojištění se státní podporou. Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) s předsedou výboru pro sociální politiku Jaroslavem Zavadilem například navrhli zvýšit hranici pro daňovou úlevu pro příspěvek zaměstnavatele na pojištění a penzijní produkty z 30 tisíc na 50 tisíc korun a růst limitu pro odpočet od základu daně účastníka pro penzijní produkty z 12 tisíc na 24 tisíckorun. Chtějí také snížit věk lidí s nárokem na dávky z 65 na 60 let. Navíc lidé ve věku 18 let by si mohli vybrat 30 procent částky, kterou si sami naspořili.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová s tímto návrhem nesouhlasí. Vadilo jí především, že se na poslední chvíli mění daňové zákony prostřednictvím poslaneckých pozměňovacích návrhů.

Zatraktivnit třetí důchodový pilíř má také doprovodný zákon, který předložila vláda. Lidé by si mohli spořit dřív než od 18 let, zvýhodněno by mělo být postupné vyplácení naspořených peněz. Penze vyplácená déle než deset let by byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů. Zmírnit by se měly i přísné limity fondů pro investování.

Návrhy na zrušení druhého pilíře nyní čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Důchodové fondy by měly být zrušeny k červenci příštího roku a tímto dnem vstoupit do likvidace. Likvidace by měla být ukončena převedením peněz a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017. Peníze si budou moci lidé nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře.