Výbuch ve zbrojovce Sellier & Bellot zabil tři lidi

Výbuch ve zbrojovce Sellier & Bellot

Výbuch ve zbrojovce Sellier & Bellot Zdroj: ctk

Policisté našli mrtvá těla všech tří pohřešovaných po pondělním výbuchu střelného prachu v areálu vlašimské zbrojovky Sellier&Bellot. První bylo objeveno v pondělí, dnes kolem 14:00 pak byla nalezena těla dalších dvou pohřešovaných pracovníků. Exploze si tak vyžádala tři lidské životy. Na místě pokračují zajišťovací práce, a to i v širším okolí místa exploze. Podle benešovské policie není jasné, zda se ještě dnes na místo dostanou vyšetřovatelé. Jejich práce pak potrvá několik dalších dnů.

Výbuch ve skladu materiálu pro výrobu zápalek do nábojů byl hlášen v 12:45, výroba v areálu nebyla přerušena. Místo v pondělí prohlíželi pyrotechnici a dnes zajišťovací práce pokračují, a to i v širším okolí zasaženého místa.

„Není tak zcela jasné, zda se kriminalisté k samotnému epicentru dostanou ještě dnes. Předpokládáme, že kriminalistické ohledání místa potrvá po několik příštích dnů,“ uvedla mluvčí benešovské policie Eva Stulíková.

Specialisté v pondělí nejdříve prohlíželi okolní budovy a zjišťovali, zda nejsou poškozeny a nehrozí další výbuch. Poté se nad areál vznesl na průzkum vrtulník, místo prověřil speciální robot a poté i policejní pyrotechnik v těžkém zásahovém obleku.

Sellier&Bellot je jedním z nejvýznamnějších výrobců malorážové munice, kterou vyrábí už od roku 1825

Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody skončil pondělní zásah hodinu před půlnocí a dnes se pokračuje za denního světla. „Pyrotechnici provedou další průzkum a případně zajištění materiálů, které nevybuchly,“ uvedl.

Zasažené prostory výbuch poničil a podle Svobody se uvažuje o dovezení speciálního traktorbagru od útvaru ve Zbirohu, který je na dálkové ovládání.

Sellier&Bellot je jedním z nejvýznamnějších výrobců malorážové munice, kterou vyrábí už od roku 1825. Od roku 2009 je majitelem továrny brazilská společnost CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. (CBC). Každý den opustí továrny Sellier&Bellot dva miliony nábojů. Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu, tedy na střelnicích a u myslivců, zbytek munice odebírají ozbrojené složky. Firma má 1400 zaměstnanců.