Výplata nepojistných dávek je kvůli vyloučení Fujitsu v úzkých

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Vláda v demisi se včera rozhodla nečekat na konečné rozhodnutí antimonopolního úřadu a řeší problém s výplatami nepojistných dávek v rezortu práce a sociálních věcí (MPSV) okamžitě. To znamená po 1. lednu 2014 už nespolupracovat s firmou Fujitsu Technology Solutions, která většinu počítačových agend výplat dávek, jež patří mezi mandatorní výdaje státu, zajišťuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opakovaně vyloučil tuto firmu jako dodavatele. Verdikt ale ještě není pravomocný.

Rychlé rozhodnutí je jedna věc, praxe však hned žádá odpovědi na řadu otázek. Nejasno je především nad tím, jak bude nový systém fungovat. Samo MPSV přiznává, že smlouva s firmou Fujitsu je až do roku 2015 nevypověditelná. Podle zdrojů deníku E15 vyloučení firmy Fujitsu brání nejenom překážky právní, ale i technické. Na otázku, jak by to tedy celé mělo fungovat, ministerstvo včera neodpovědělo.

Vláda včera rozhodla s tím, že MPSV může hledat náhradní dodavatele formou jednacího řízení bez uveřejnění. Výplaty v oblasti státní sociální podpory bude nadále zajišťovat firma OKsystem, podporu systémů firma Gordic. Největší část zakázky směřuje k firmě Vítkovice IT Solutions. Jde o největšího současného subdodavatele firmy Fujitsu, což je důvod, proč se na ni chce MPSV obrátit. Smluvní závazek je omezen do konce roku 2015, kdy ministerstvo předpokládá, že už bude vybrán nový dodavatel agentových dávek na základě řádného výběrového řízení.

MPSV dočasné řešení zdůvodňuje tím, že průběh rozhodování antimonopolního úřadu naznačuje, že v nejbližší době padne konečné rozhodnutí, jež definitivně zakáže účast firmy Fujitsu na chodu systému. Pokud by nebyly do konce roku 2014 vybrány náhradní firmy, bylo by další vyplácení nepojistných dávek vážně ohroženo.

Současný systém je od počátku kritizován. Dosud nefunguje bez potíží a opakovaně jsou vydávány zprávy o jeho předražení. Naposledy v září NKÚ uvedl, že se cena z dohodnutých 435 milionů vyhoupla až na dvě miliardy.