Vyšší příjem nezaručí větší spokojenost, ukázal průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Velké bohatství se v životě nevyplácí. Lepší je mít „jen“ nadprůměr, ukazují studie.

O nepřímé úměře mezi bohatstvím a štěstím se diskutuje od nepaměti, teď je ale vše podloženo tvrdými daty. Lidé, kteří vydělávají více peněz, jsou méně spokojení.

Podle výsledků studie sítě LinkedIn více než dvě třetiny osob vydělávajících přes čtyři miliony korun ročně pociťují v práci významnou míru stresu.

Pochopitelně za něco tento hezký peníz získávat musejí. Výsledky ale dále ukazují, že daň, již platí, je stále neúměrně vysoká. Nehovoříme tu totiž o skupině lidí, která v rámci svého zaměstnání pociťuje největší satisfakci.

Naopak ze studie plyne pohádkové poučení, že nejvíce spokojení jsou vždy ti, kteří vlastní méně.

Tedy konkrétně ti, jimž každý rok přistane na účtu něco mezi jedním a 1,5 milionu korun. V českých podmínkách s průměrným ročním výdělkem 354 tisíc to zní každopádně i tak jako provokace.

O příjmovém bodě, který je zlomovým v životě člověka, referuje také výzkum psychologů Purdueovy a Virginské univerzity, kteří zjistili, že nejenže se od určité výše příjmu spokojenost člověka nezvyšuje, ale v některých zemích se dokonce začíná snižovat.

Samy peníze za to ale mohou jen zčásti, například kvůli tomu, že bohatství může vést k sociální deprivaci. Psychologové ale připouštějí, že největší roli hrají právě faktory, které umožňují člověku zbohatnout – tedy opět méně volného času a větší zodpovědnost vedoucí ke stresu.

Spokojenost s prací se liší také napříč věkovými skupinami. Zvláštní skupinou jsou nejmladší mileniálové – dnešní třicátníci, kteří v práci sice zažívají stresu ze všech nejméně, zároveň jsou s ní ale také nejméně spokojeni.

Podle Gabriely Kodenkové ze společnosti Talentica je právě tato skupina pracovníků nejnáročnější, co se týče možností osobního růstu i výše výdělku.

Zároveň si ale také uvědomuje, jak dlouhý pracovní život před sebou má, a o to více jej chce trávit právě mimo práci. Snažit se skloubit tyto požadavky musí být opravdu frustrující.