Za peníze z evropských fondů přibude chův i možností doučování

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv Blesk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Celkem 4,5 miliardy korun na dva roky půjde z evropských fondů do českých škol a školek. Dostat se má téměř na všechny. Každá škola a školka bude moci získat 200 tisíc korun plus 2200 na žáka. Pokud má základní škola 500 žáků, může získat až 1,3 milionu korun na dva roky.

Ve stovkách českých mateřských škol začnou za evropské peníze například pracovat chůvy. Budou pomáhat dosavadním učitelkám zejména s dvouletými dětmi, kterých ve školkách přibývá. Vyplývá to z žádostí, které přicházejí na ministerstvo školství. Školy a školky si mohou vybírat z několika různých příspěvků z evropských fondů.

Nově by se na stovky škol mohli dostat také školní asistenti, administrativní pracovníci, kteří by pomohli s komunikací s úřady nebo s rodiči. „Bude to pomocník z hlediska administrativní zátěže, aby se učitelé mohli věnovat tomu, co je nejdůležitější, vzdělávání dětí,“ popsala Valachová při spuštění dotační výzvy v dubnu.

Ředitelka Mateřské školy Stonožka ve Zlíně Jana Moučková má také žádost připravenou k podání. „Je to poprvé, co se taková podpora konečně cílí na mateřské školy,“ říká. Žádat bude o peníze na další vzdělávání učitelek, vzájemné návštěvy s jinými školkami, spolupráci s rodiči a na plat asistenta pedagoga. 

U školek zatím v žebříčku zájmu vede podpora setkávání s rodiči, u škol zase doučování dětí se špatnými výsledky. O podporu zatím požádala pětina škol a školek. Ministerstvo školství připustilo, že očekávalo větší počet žádostí o podporu. Úřad bude zjišťovat, proč o podporu nežádají.

Jak změní evropské fondy české školy

Žádosti o příspěvky

na školního asistenta: 450 základních škol

na chůvu: 659 mateřských škol

Další časté žádosti:

setkávání a spolupráce s rodiči dětí ve školkách 

doučování žáků základních škol ohrožených neúspěchem

vzájemné návštěvy s jinými školami 

vzdělávání učitele ve školce v podpoře čtenářství a matematiky

klub zábavné logiky a deskových her, čtenářský klub