Zahradil: Evropská politika české vlády je v rukou Prouzy a úředníků

Jan Zahradil

Jan Zahradil Zdroj: CTK

Evropskou politiku české vlády má podle prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila zcela v rukou státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který si pro instrukce jezdí do Berlína. Ukazují to podle něj uniklé e-maily premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Prolomení soukromého e-mailu Sobotky považuje Zahradil za skandální. Další politici mluví například o nechutném útoku.

Zahradil označil uniklé skutečnosti ze Sobotkovy komunikace za možná ještě děsivější než útok hackerů. Ukazují totiž podle něj na zásadní vliv Prouzy a dalších nevolených úředníků. „Není proto divu, že česká vláda ve všem kopíruje berlínsko-bruselský federalistický kurz, včetně přijetí eura nebo povinného přerozdělování migrantů,“ míní druhý muž ODS.

Potvrdilo se podle něj také to, že Sobotka věděl minimálně týden dopředu, že o povinných kvótách se na summitu v Bruselu v září loňského roku bude hlasovat a že při hlasování Česko prohraje. „Veškeré jeho silácké řeči o odmítnutí kvót byly tedy jen divadlem pro veřejnost, ve skutečnosti jel Sobotka na summit poslušně prohrát,“ poznamenal také Zahradil.

Většina politiků se ke komentování kauzy kolem prolomení Sobotkova e-mailu staví o poznání zdrženlivěji. „Cizí korespondenci nečtu, natož takovou, která byla ukradena,“ napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala. „Útok na premiérův e-mail je nechutný. Ještě více pak mediální pitvání jeho emailů, podobně jako zveřejnění Nečasových intimností z odposlechů,“ uvedl na twitteru zase místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Babiš: hacknutí mailu premiéra je skandální

Podle vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je skandální, že někdo nabourá e-mail premiéra. Připomněl, že předseda české vlády není prvním státníkem, jehož soukromé pošty se zmocnili hackeři. „My bychom se z toho měli poučit a minimálně ministry a přední představitele státu proti těmto kyberútokům pořádně zabezpečit,“ reagoval Babiš.

Sobotkův stranický kolega a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier taktéž odsoudil porušení premiérova soukromí. „Zveřejňování soukromé korespondence, ať už skutečné nebo domnělé, je ohavnost,“ uvedl. „Policie by měla věc vyšetřit a vůči takto se chovajícím osobám vyvodit důsledky v rovině trestněprávní včetně zabránění v pokračování trestné činnosti,“ dodal.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) napsala, že se sama v minulosti stala obětí serveru White Media, který zveřejnil Sobotkovy e-maily. Už řadu let tak vše, co posílá soukromým nebo pracovním e-mailem, považuje za potenciálně veřejné.