Zájem o pětitisícovku na dítě je enormní. Lidé mohou o příspěvek žádat do června

Podle zákona dostanou pětitisícovou částku na dítě, kterému 1. srpna ještě nebylo 18 let, domácnosti s loňským hrubým příjmem do jednoho milionu korun.

Podle zákona dostanou pětitisícovou částku na dítě, kterému 1. srpna ještě nebylo 18 let, domácnosti s loňským hrubým příjmem do jednoho milionu korun. Zdroj: Pixneo

Takzvanou pětitisícovku ještě před spuštěním žádostí automaticky obdrželo 240 tisíc dětí, jejichž rodiče pobírají přídavek na dítě.
2
Fotogalerie

O jednorázový bonus ve výši pět tisíc korun na potomka do osmnácti let požádalo do středy dvě stě tisíc rodičů pro téměř 320 tisíc dětí. Formuláře poslali přes speciální online aplikaci Jenda nebo osobně navštívili vybrané Czech Pointy. Tyto možnosti fungují od minulého víkendu. Lidé s finanční rezervou, jejichž děti nedosáhnou do konce roku plnoletosti, nemusejí s žádostmi o příspěvek spěchat. Na jejich podání vyhradilo ministerstvo práce a sociálních věcí lhůtu, která vyprší až 1. července 2023.

Takzvanou pětitisícovku ještě před spuštěním žádostí automaticky obdrželo 240 tisíc dětí, jejichž rodiče pobírají přídavek na dítě. Bonus jim dorazil v srpnovém termínu výplaty přídavků. „Takto masivní projekt v oblasti digitalizace naše země nepamatuje. Nárok na jednorázový pětitisícový příspěvek má 1,6 milionu dětí,“ uvedl šéf rezortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Příspěvek má být vyplácen do třiceti dnů od podání žádosti. Při použití aplikace je nutné mít elektronickou identitu, kterou už řadě občanů zprostředkovaly banky. Pro založení identifikačního prostředku, jejž stát poskytuje zdarma na základě kombinace jména, hesla a SMS kódu, je nutné nejdříve vyplnit registrační formulář na stránkách identitaobcana.cz. Dalšími možnými identifikačními prostředky jsou občanský průkaz s aktivovaným kontaktním elektronickým čipem vydaný po 1. červenci 2018 a mobilní klíč eGovernmentu.

Příspěvek 5000 korun na dítě

Video placeholde
• Videohub

Podle zákona dostanou pětitisícovou částku na dítě, kterému 1. srpna ještě nebylo 18 let, domácnosti s loňským hrubým příjmem do jednoho milionu korun. Stát peníze vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí. Nárok na pět tisíc korun má tak dítě narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022, podmínkou je trvalý pobyt a bydliště v Česku. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Do milionového hrubého příjmu za minulý rok se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání. Zahrnují se i nájmy a ostatní příjmy, které se daní. Mezi ně patří příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy.

Ministr Jurečka nevyloučil, že vláda by mohla jednorázový příspěvek na dítě, jímž chce zmírnit dopady inflace a energetické krize, podle vývoje situace zopakovat. Novela zákona o státním rozpočtu na letošní rok, kterou kabinet schválil a projedná ji Poslanecká sněmovna, zahrnuje výdaje na nynější vyplacení příspěvku ve výši osmi miliard korun.

Na případné zopakování bonusu však teď Jurečka nemá prostředky. Podle ministra by nicméně bylo možné využít vládní rozpočtovou rezervu.

Někteří odborníci na sociální problematiku a finance pětitisícovku kritizují pro přílišnou plošnost – dostanou ji i domácnosti, které takovou pomoc nepotřebují. Místo bonusu experti doporučují zvýšení přídavků na dítě a příspěvku na bydlení, aby peníze doputovaly pouze k nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva.