Zakladatel H-Systemu Smetka vězení neopustí, soud zamítl jeho žádost o propuštění

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka zůstává ve vězení. Soud zrušil rozhodnutí o jeho podmínečném propuštění, protože nebyla splněna jeho hlavní podmínka - úhrada škody poškozeným. Uvedla to Česká televize.

Strůjce miliardového podvodu odsouzený za vytunelovaní stavební společnosti H-System Petr Smetka uspěl v červnu s žádostí o podmínečné propuštění z výkonu trestu. Státní zástupkyně však proti nepravomocnému rozhodnutí na místě podala žádost, které dnes vyhověl pražský městský soud.

Obvodní soud pro Prahu 4 stejně rozhodl již v loňském roce, po stížnosti státního zástupce však jeho verdikt zrušil odvolací pražský městský soud. Kvůli podmíněnému propuštění z vězení se na soudy obrátil již potřetí.

Smetka si odpykává dvanáctiletý trest, soudy ho označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

Rozhodnutí obvodního soudu o podmíněném propuštění Smetky již dříve zkritizovala zmocněnkyně poškozených Hana Marvanová. Onačila je za nezákonné a skandální. Z kraje loňského roku například upozornila na to, že Smetka dosud okradeným lidem nezaplatil na náhradě škody ani korunu.

Osm let za mřížemi

Smetka dostal trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Muž nastoupil do vězení v září 2006. Podle dostupných informací byl ovšem vedle toho v letech 2000 až 2002 zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává. Z uloženého trestu tak dosud strávil za mřížemi celkem asi osm let.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Smetka v minulosti tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.