Základních škol je přebytek, mateřských nedostatek

škola

škola Zdroj: E15

Zřizovatelé základních škol ve Středočeském kraji se potýkají s přebytkem volných míst ve třídách. „Situace žádá nějaké rozumné řešení. Beze změny se mnohé školy nevyhnou krachu,“ řekl včera v Praze Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí po jednání s představiteli středočeských obcí.

Kapacita základních škol v regionu je 50 250 míst, žáků je ale jen 37 396. Vyplývá to z dat odboru školství Středočeského kraje.

S úplně opačným problémem se ve Středočeském kraji potýkají mateřské školy. „Kvůli nedostatku míst musí často jeden z rodičů zůstat doma. Přitom mnohé rodiny se do sousedství Prahy přistěhovaly právě kvůli větší šanci na pracovní uplatnění,“ řekl Jiránek. V posledních dvou letech pomohly problém řešit nové soukromé školky, informuje krajský odbor školství. To ale podle jeho pracovníků není trvale únosné řešení.

Podle Jiránka by řešením pro mnohé obce bylo zřízení takzvaných detašovaných školek. To znamená, že ředitelství a správní servis by měla pouze jedna základní školka, na detašovaných pobočkách by pak byli jen učitelé. „Jenže stát by musel daleko výrazněji dát najevo, že toto řešení podporuje. Třeba i daňovou úpravou,“ myslí si Jiránek.

9 z 10 učitelů je pro výuku finanční gramotnosti na ZŠ