Žalobci poslali k ledu stíhání skupiny Via Chem kvůli insolvenčním čachrům

Petr Sisák

Petr Sisák Zdroj: CTK

V tzv. insolvenční kauze poslal soud do vazby i advokáta Ivo Halu. V případu kolem společnosti Via Chem Group je obviněno 14 lidí.
Petr Sisák
3
Fotogalerie

Skupina Via Chem a dalších pět firem už není trestně stíhaných v kauze zmanipulovaných insolvenčních řízeních. Podle informací deníku E15 Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo usnesení, kterým policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu zahájila v únoru 2018 stíhání firem. V případu bylo již dříve obviněno rovněž 14 fyzických osob včetně kontroverzního podnikatele Petra Sisáka.

Státní zástupce rozhodoval o stížnostech sedmi společností proti usnesení NCOZ. To bylo vydáno na základě pokynu státního zástupce Adama Borguly z Vrchního státního zastupitelství v Praze.  

„Stížnost jedné obviněné právnické osoby byla státním zástupcem NSZ zamítnuta jako nedůvodná. Ve vztahu ke zbývajícím šesti obviněným právnickým osobám bylo předmětné usnesení policejního orgánu stížnostním orgánem zrušeno a policejnímu orgánu bylo uloženo, aby o věci znovu jednal a rozhodl,“ sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Podle informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku je mezi šesti společnostmi i samotný Via Chem.

Aktuální posun ve složitém insolvenčním případu ale neznamená, že jsou firmy z celé kauzy definitivně venku. „Zrušením usnesení o zahájení trestního stíhání není do budoucna vyloučena možnost opětovného zahájení trestního stíhání,“ dodal Malý z Nejvyššího státního zastupitelství. Skupina Via Chem posun v kauze zatím nekomentovala.

Nejcennějším majetkem Via Chem Group je zhruba třetinový podíl v ústeckém chemickém podniku Spolchemie. Podle obvinění sloužily insolvenční čachry kolem Via Chemu tomu, aby Spolchemie zůstala pod vlivem Petra Sisáka. Ten je podle obchodního rejstříku stále předsedou dozorčí rady Spolchemie. Jejím členem je i bývalý elitní insolvenční správce Ivo Hala, který je stíhán spolu se Sisákem.

Via Chem Group se zapletla rovněž do kauzy společnosti Key Investments. Dluhopisy vydané skupinou Via Chem nakupovaly přes Key Investments i tři pražské radnice a město Sokolov. Transakce byly nakonec pro samosprávy ztrátové.