Zeman: Češi by se mohli více zapojit do misí OSN

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká republika by se mohla víc zapojovat do mírových misí OSN, například na Golanských výšinách mezi Sýrií a Izraelem, řekl dnes diplomatům prezident Miloš Zeman. Podle něj by bylo čengažmá užitečné především vzhledem k hrozícímu úderu Západu v Sýrii.

Rakousko nedávno oznámilo, že kvůli zhoršení bezpečnostní situace odvolá své členy z pozorovatelské mise na Golanech (UNDOF). „Vzhledem k tomu, že situace v Sýrii je poněkud nepřehledná, myslím si, že zaplnění toho bezpečnostního vakua českými jednotkami může výrazně zvýšit prestiž ČR,“ uvedl Zeman v projevu před diplomaty.

Čeští vojáci by svým působením v nestabilní oblasti mohli přispět k mírovému procesu na Blízkém východě nebo aspoň k tomu, aby se zmírnilo riziko eskalace ozbrojeného konfliktu v Sýrii, poznamenal Zeman. „Jako bývalý ekonom bych chtěl tiše a zcela na okraj podotknout, že tato operace je financována z fondů OSN a nezatěžuje tedy český rozpočet,“ dodal prezident.

Izrael obsadil syrské Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé v misii UNDOF.

„Bylo by velmi užitečné, aby se ČR intenzivněji než dosud zapojila do mírových misí OSN, a to například účastí českých jednotek na Golanských výšinách,“ podotkla hlava státu. Prezident se na tom shodl s ministry dosluhující vlády premiéra Jiřího Rusnoka při pondělním jednání na zámku v Lánech.

Rusnok v pondělí řekl velvyslancům, kteří do Prahy přiletěli na pravidelnou poradu, že Česko už nechce dále snižovat výdaje na obranu. Pokud se bude dařit ekonomice, je vláda připravena financování armády zvýšit. Odstupující ministr zahraničí Jan Kohout doplnil, že vláda zkoumá možnosti dalšího zapojení do vojenských misí, a to nejen v rámci EU a NATO, ale také pod hlavičkou OSN.

Česko má nyní v misích OSN pouze pět pozorovatelů, tři z nich působí v Demokratické republice Kongo, zbylí u mísí OSN v Kosovu a Afgánistánu. Čeští vojáci se zapojují především do misí NATO a Evropské unie, v jejich rámci se angažují například v Afgánistánu, Kosovu, Somásku či Mali. Z Afghánistánu se vojáci postupně stahují.