Zeman jmenoval nové generály, šéfa BIS nepovýšil navzdory návrhu vlády

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Prezident Miloš Zeman jmenoval u příležitosti Dne vítězství šest generálů. Nepovýšil ale ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku a zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku, ačkoli je vláda do generálské hodnosti rovněž navrhla. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po schůzce se Zemanem naznačil, že jména navržených generálů nebyla předem konzultována. Nevyloučil, že kabinet Koudelku a Procházku na generály navrhne znovu.

Generálské hodnosti dnes získali ředitelé protidrogové centrály Jakub Frydrych a pardubických krajských hasičů Miroslav Kvasnička. Do hodností generálmajora Zeman jmenoval ředitele sekce plánování schopností ministerstva obrany Jaromíra Alana a ředitele sekce rozvoje sil ministerstva obrany Iva Střechu. Hodnost brigádního generála nově mají zástupce ředitele sekce rozvoje sil ministerstva obrany Miroslav Hlaváč a zástupce náčelníka Vojenské policie Pavel Chovančík.

Zeman v proslovu po jmenování uvedl, že si všiml generála, který má neodbytný pocit vyjadřovat se k zahraniční politice České republiky. Jméno neřekl. Upozornil, že zahraniční politika je věcí vlády, ministra zahraničí a prezidenta. "Politizujících generálů bylo sice v dějinách několik, ale nikdo z nich nedopadl dobře," dodal prezident. Řekl také, že je potřeba zvyšovat výdaje na obranu a početní stav armády, podporu by měly mít aktivní zálohy a armáda by měla svou výbavu nakupovat rozumně.

Babiš se sešel se Zemanem na Pražském hradě po jmenování generálů. "Tam možno, nevím, asi nebyly dodrženy ty zvyklosti, to nebylo dopředu konzultováno," řekl po schůzce premiér na otázku, co mohlo prezidenta vést k nejmenování navržených generálů. "Další termín bude v říjnu, takže si myslím, že se k tomu vrátíme," dodal. Jestli vláda Koudelku nebo Procházku v říjnu znovu prezidentovi ke jmenování navrhne, ale Babiš nechtěl předjímat. Zeman jmenuje generály obvykle 8. května a na státní svátek 28. října připomínající vznik samostatné československé státnosti.

Server Aktuálně.cz v pondělí s odkazem na své zdroje napsal, že Koudelka nebude jmenován mimo jiné kvůli zprávě BIS k jedu novičok, který byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii. Zeman minulý týden s odkazem na vojenské zpravodajce řekl, že se v Česku v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok, BIS podle prezidenta naopak dospěla k závěru, že tento plyn nebyl novičok.

Babiš pak po schůzce se šéfy obou tajných služeb řekl, že látka typu novičok se v Česku nevyráběla, nevyvíjela ani neskladovala. Důvodem nejmenování Koudelky je podle serveru i nedávné vyhoštění tří ruských agentů, kteří se v Česku skrývali pod diplomatickým krytím, a nespokojenost s prací BIS.

Podobně jako v Koudelkově a Procházkově případě Zeman nevyhověl v říjnu 2016 vládnímu návrhu na povýšení ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala a jeho náměstka Simona Michailidise. Důvod neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Dohnal a Michailidis byli povýšeni až před rokem.