Zeman láká ministra obrany Picka na kandidátku SPOZ

Generál Vlastimil Picek

Generál Vlastimil Picek Zdroj: profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman, který před zvolením hlavou státu sliboval občanům nadstranickost, pokračuje v přesvědčování některých bezpartijních ministrů úřednické vlády, aby kandidovali za Stranu práv občanů zemanovci. Mezi ty, kteří jsou v posledních dnech vystaveni značnému tlaku, patří šéf rezortu obrany Vlastimil Picek.

„Pozvali si ho na Hrad. Měl tam jednat přímo se Zemanem a jeho kancléřem Mynářem,“ shodují se zdroje deníku E15 z Pickova okolí. Mluvčí SPOZ Vladimír Kruliš včera nechtěl tyto informace komentovat.

Snaha vsadit na Picka je pochopitelná. Nepřehlédnutelná postava čtyřhvězdičkového generála ve výslužbě, který není spojován s žádným skandálem, by se na mítincích Zemanových příznivců dobře vyjímala a dodávala by straně na důvěryhodnosti. Ministr je však zatím proti. Údajně si chce udržet pověst apolitického odborníka podobně jako například bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Na druhé straně se měl Picek svým blízkým spolupracovníkům svěřit, že by v čele armádního rezortu rád zůstal. Tento cíl přitom bez podpory SPOZ nebo křídla ČSSD nakloněného Hradu nemá šanci dosáhnout. „Stojí před velkým dilematem, vidina vládního křesla je samozřejmě lákavá. A vedle toho je o něm známo, že tlaku mocných neumí vzdorovat,“ uvedl jeden z vlivných úředníků ministerstva obrany.

Zemanovci mají jisté tři ministry
Z členů Rusnokovy vlády jako první oznámil kandidaturu za SPOZ šéf rezortu vnitra Martin Pecina, který je lídrem v Moravskoslezském kraji. Nabídce zemanovců neodolal ani ministr zemědělství František Koníček (donedávna ČSSD), který povede kandidátku ve středních Čechách. Koníčka koncem minulého týdne následoval jeho vládní kolega zodpovědný za zemědělství Miroslav Toman. Ten bude jedničkou strany na Ústecku. SPOZ rovněž jedná s ministrem pro místní rozvoj Františkem Luklem, který zvažuje, že by jako nezávislý kandidoval na jižní Moravě.

Jasnými názory a rozhodnými kroky se Picek skutečně chlubit nemůže. Za své kontroverzní postoje kolem nákupu dopravních letounů CASA pro vojsko, jejichž technické parametry zpočátku kritizoval, aby později zacouval, si musel na jaře vyslechnout nelichotivá slova z úst exministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten o Pickovi prohlásil, že je „totální sráč“. „Veřejně se mi omluvil. Navíc jsme si jeho urážku chlapsky vyříkali mezi čtyřma očima,“ reagoval tehdy Picek.

Jenže za další tři měsíce po pádu Nečasova kabinetu, kam ho dosadila ODS, opět potvrdil svou pověst člověka, pro něhož je kariéra na prvním místě. Do poslední chvíle zvažoval, zda bude ve funkci pokračovat i v týmu Jiřího Rusnoka. Nakonec „srazil kufry“.