Zeman není schopný pracovat. Senát bude řešit převod pravomocí

Video placeholde

Prezident Miloš Zeman nyní ze zdravotních důvodů není podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Vzhledem k charakteru Zemanova základního onemocnění je dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech. Oznámil to dnes předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s odkazem na vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala.

Vedení Senátu se v úterý sejde s předsedy stran zastoupených v nově zvolené Poslanecké sněmovně, aby probrali postup při dočasném převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

Stanoviskem vojenské nemocnice k Zemanovu stavu byl už ve středu 13. října ráno informován vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, který tyto informace dostal i písemně, uvedl dále Vystrčil. Přesto o den později Mynář zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), který se o kondici prezidenta vyjadřoval pozitivně a řekl, že Zeman je schopen vykonávat svůj úřad. Mynář ani dnes ke zdravotnímu stavu prezidenta nic nesdělil s tím, že to jeho kancelář nemůže učinit bez Zemanova souhlasu. Ještě před tiskovou konferencí šéfa Senátu označil Vystrčilovo chování za pokrytectví a mediální hru, jejímž cílem je zbavit Zemana jeho pravomocí.

Informace ÚVN, které večer zveřejnil Vystrčil, Mynář zatím nekomentoval. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na svém twitteru pouze napsal latinský citát Mala mens, malus animus, tedy Zlá mysl, zlý charakter.

O informace týkající se Zemanovy schopnosti vykonávat úřad požádal Vystrčil nemocnici poté, co je nedostal z Hradu. "Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti," prohlásil Vystrčil. Podle názoru nemocnice je vzhledem k charakteru Zemanova základního onemocnění dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu "hodnocena jako krajně nejistá". "A tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná," dodal Vystrčil s odkazem na Zavoralovo vyjádření.

Zástupci senátorských klubů kvůli vážnému zdravotnímu stavu Zemana nevidí jinou možnost než převést prezidentské pravomoci na premiéra a předsedu Sněmovny. "Jiná možnost bohužel nepřichází do úvahy, než že se musíme bavit o tom, kdy a jak aktivujeme článek 66 ústavy," řekl Vystrčil.

Článek 66 ústavy řeší situaci, kdy se země ocitne bez prezidenta, případně prezident není schopen vykonávat úřad a usnesou se na tom obě komory Parlamentu. Část pravomocí hlavy státu si rozdělí premiér a předseda Sněmovny. Současné Sněmovně včetně jejího předsedy Vondráčka vyprší funkční období ve čtvrtek. Vondráček by byl s převedením pravomocí prezidenta opatrný, řekl. Měla by to podle něj udělat případně až nová Sněmovna, která se poprvé sejde 8. listopadu.

Předsedu dosluhující vlády Andreje Babiše (ANO) informace nemocnice o Zemanově stavu překvapily, není to podle něj dobrá zpráva. Je připraven jednat o dalším postupu s dalšími nejvyššími ústavními činiteli, Senátem i se zástupci nově se formující vládní koalice Spolu s Piráty a STAN. "Zatím nejsem schopen říct, co se stane," řekl Babiš v Radiožurnálu bezprostředně poté, co slyšel Vystrčilovo vystoupení.

Babišův možný nástupce v premiérském křesle, šéf ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala považuje zprávu o neschopnosti prezidenta plnit pracovní povinnosti za velmi závažnou. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem, sdělil ČTK. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová soudí, že pokud prezident není a nejspíš ani nebude schopen vykonávat své pravomoce, je třeba je rozdělit mezi jiné ústavní činitele. Hnutí SPD bude chtít vidět celé sdělení nemocnice o stavu prezidenta, posoudit ho celé a zjistit, o jakém časovém horizontu zpráva hovoří. Místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů zdůraznil, že převod prezidentských pravomocí neznamená odvolání Zemana z funkce hlavy státu.

Zeman byl převezen minulou neděli, den po volbách, na oddělení intenzivní medicíny ÚVN. Zavoral týž den zdůvodnil hospitalizaci prezidenta komplikacemi, které provázejí jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu médiím nesdělil, protože k tomu neměl Zemanův souhlas. Média přinesla informace, že má prezident vážné problémy s játry. Jakou nemocí Zeman trpí, neuvedla nemocnice ani v dopise Vystrčilovi, který zdůraznil, že o to ani nežádal.

Politici tvořící se vládní koalice kritizovali chování prezidentské kanceláře a jejího šéfa Mynáře, považují je za pohrdání občany a ukázku devastace úřadu prezidenta. Za neuvěřitelné považují i to, že hradní kancléř pozval k prezidentovi do nemocničního pokoje Vondráčka kvůli podpisu rozhodnutí o zasedání Sněmovny, i když měl k dispozici zprávu lékařů o tom, že Zeman není schopen plnit své pracovní povinnosti.

Za těžko obhajitelný považuje postup kancléře i ústavní právník Jan Kysela. Obsah rozhodnutí je méně závadný, protože jen stanovuje to, co by se stejně stalo, uvedl. Zasedání nově zvolených poslanců svolává prezident, pokud tak neučiní, sejdou se 30. den po volbách. To vychází na 8. listopadu, na kdy svolal zasedání komory Zeman.

Informace o Zemanově vážném zdravotním stavu přicházejí krátce po volbách, po níž hraje prezident republiky významnou roli. Po ustavující schůzi Sněmovny přijímá demisi dosluhující vlády. Pověřuje premiéra a ministry, aby řídili své úřady do doby, než vznikne nový kabinet. Má dva pokusy jmenovat podle svého uvážení nového předsedu vlády, pokud žádný z nich není úspěšný a vláda nezíská důvěru Sněmovny, další pokus má předseda Sněmovny.

Video placeholde
Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb • Videohub