Zeman odložil ceremoniál k udílení státních vyznamenání 28. října na příští rok

Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos na Pražském hradě neuskuteční. Prezident Miloš Zeman vyslyšel apel ministerstva zdravotnictví a hygieniků a ceremoniál odložil na příští rok. Seznam letošních vyznamenaných Hrad zveřejní na webu v den státního svátku 28. října. Na snímku prezident Zeman při loňském předávání vyznamenání.

Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos na Pražském hradě neuskuteční. Prezident Miloš Zeman vyslyšel apel ministerstva zdravotnictví a hygieniků a ceremoniál odložil na příští rok. Seznam letošních vyznamenaných Hrad zveřejní na webu v den státního svátku 28. října. Na snímku prezident Zeman při loňském předávání vyznamenání. Zdroj: ctk

Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos na Pražském hradě neuskuteční. Prezident Miloš Zeman vyslyšel apel ministerstva zdravotnictví a hygieniků a ceremoniál odložil na příští rok. Seznam letošních vyznamenaných Hrad zveřejní na webu v den státního svátku 28. října. Na snímku prezident Zeman na zámku v Lánech.
Mezi těmi, kteří letos získají státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, je i nynější ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula, kterého chce Zeman ocenil za zvládnutí první vlny pandemie koronaviru.
Mezi těmi, kteří letos získají státní vyznamenání – a to nejvyšší, tedy Řád bílého lva – od prezidenta Miloše Zemana, je i nedávno zesnulý zpěvák a mnohonásobný „slavík“ Karel Gott.
Mezi těmi, kteří by měli letos získat státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, je i herec a dabér Pavel Trávníček.
Prezident hodlá udělit posmrtně vyznamenání také herci Karlu Fialovi, jehož proslavil film Limonádový Joe. Karel Fiala zemřel 3. října 2020 ve věku 95 let.
6
Fotogalerie

Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos na Pražském hradě neuskuteční. Prezident Miloš Zeman vyslyšel apel ministerstva zdravotnictví a hygieniků a ceremoniál odložil na příští rok. Seznam letošních vyznamenaných Hrad zveřejní na webu v den státního svátku 28. října, kdy si republika připomene 102 let své samostatné existence.

„Na základě doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly se pan prezident rozhodl, že ústavní akt předávání státních vyznamenání bude odsunut a bude se konat 28. října v příštím roce,“ oznámil hradní kancléř Vratislav Mynář.

Seznam těch, kterým bylo ocenění letos uděleno nebo propůjčeno, bude zveřejněn na internetových stránkách Pražského hradu. Prezident jim ocenění předá v příštím roce. Mezi vyznamenanými je i Prymula, kterého Zeman ocenil za zvládnutí první vlny pandemie koronaviru.

Za boj proti koronaviru chce Zeman ocenit i zástupce armády, hasičů či policie. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva udělí také zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi. Posmrtně vyznamenání udělí také herci Karlu Fialovi, jehož proslavil film Limonádový Joe. Prezident ocení i herce Pavla Trávníčka.

Hrad letošní státní svátek připomene příští středu slavnostním střídáním stráží následovanou státní hymnou. Večer pak bude první hradní nádvoří slavnostně nasvíceno v barvách trikolory. Chybět tak bude zřejmě i tradiční proslov prezidenta.

Zeman chtěl původně slavnost v omezené míře zachovat. „Účastnit se měl pouze pan prezident, vyznamenaní a nezbytný personál. Mělo to proběhnout za přísných hygienických podmínek, všichni měli mít negativní test na koronavirus, nosit roušky a zachovat rozestupy,“ řekl Mynář.

Prezidentovo lpění na ceremoniálu kritizovala řada politiků, včetně vládních, i část veřejnosti. V době utužených restrikcí kvůli šíření koronaviru nebylo konání akce podle nich vhodné.

„Konečně i hradní kancelář změnila názor a začala přistupovat k situaci zodpovědně s ohledem na zdravotní rizika a faktickou situaci lockdownu, který vyhlásila vláda,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jestliže jsou nařízení pro celou Českou republiku, tak platí i pro prezidenta. A spíš mě zaráží, že museli jezdit emisaři na Hrad přesvědčovat prezidenta, aby tato nařízení respektoval,“ řekl poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

I letos se objevily osobnosti, které si odmítají převzít ocenění z rukou Miloše Zemana. Nejvyšší státní vyznamenání avizoval Zeman například pro Jaroslava Kuberu (ODS), který na počátku roku zemřel ve funkci předsedy Senátu. Vdova Věra Kuberová ale ocenění odmítla převzít. Vyznamenání naopak letos Hradu vrátil zpěvák Daniel Hůlka kvůli nesouhlasu s prezidentovými výroky.