Zeman odpoledne přijme místopředsedu ČSSD Chovance

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Brně

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Brně Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Brně
Milan Chovanec, čssd
3
Fotogalerie

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec se sejde dnes odpoledne v 16:30 na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. O schůzku požádal Chovanec a uskuteční se s vědomím premiéra Bohuslava Sobotky i politického grémia ČSSD.

Před Chovancem se s prezidentem sejde i předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, budou spolu mluvit o dalším osudu vlády.

Místopředseda sociální demokracie Chovanec patří v ČSSD mezi příznivce prezidenta Zemana, zatímco vztahy Zemana a Sobotky jsou komplikované. Zatím není zřejmé, kdy se premiér Sobotka s prezidentem Zemanem sejde, aby mu předal demisi vlády. Informace dosud nebyla zveřejněna.

Bohumil Pečinka analyzuje demisi Bohuslava Sobotky

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje demisi Bohuslava Sobotky • Martin Bartkovský

Premiér Sobotka v úterý odpoledne oznámil svůj úmysl podat do konce týdne demisi kabinetu. Důvodem je nespokojenost předsedy vlády s Babišem a s jeho vysvětlením nejasností kolem podnikání. Babiš se chce na odpolední schůzce prezidenta zeptat, jak bude dál postupovat. Pražský hrad totiž vládní krizi dosud nekomentoval.

Sobotka zmínil jako jednu z možností pokračování vlády s nynějšími partnery, ale bez Babiše v roli ministra financí. Babiš by za nejlepší řešení považoval, aby vláda dovládla v demisi do řádných parlamentních voleb. Jeho hnutí ANO v úterý Sobotkův krok kritizovalo. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že vypsání předčasných voleb by bylo nešikovné. Bělobrádek zamíří na Hrad ve čtvrtek, schůzku si prý domlouval dlouho dopředu.