Zeman omilostnil řidiče, který při nehodě zabil manželku a syna

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Ve zkratce: Co se bude dít po prezidentských volbách
Miloš Zeman
volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
8
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman dnes udělil milost muži, který při dopravní nehodě usmrtil svou manželku a syna. Omilostněný sice nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu, avšak Zeman jeho další potrestání vnímá jako nadbytečné a kruté. V tiskové zprávě o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Možnost udělit milost využil Zeman podeváté.

Odsouzený muž byl ve vězení za ohrožení pod vlivem návykové látky a za usmrcení z nedbalosti, Zeman mu prominul zbytek trestu. Ovčáček uvedl, že prezident se slitoval především nad nezletilým dítětem odsouzeného, které kvůli nehodě přišlo o matku a sourozence.

"Vyhověl tím jak prosbám a přáním ostatních pozůstalých, kteří nyní o nezletilého po dobu uvěznění jeho otce pečují, tak i četným přímluvám řady osob z místa bydliště omilostněného, učiněných již v průběhu trestního řízení," napsal mluvčí.

Mužův příběh podle Hradu vybočuje svými tragickými okolnostmi z ostatních případů. Usmrcením manželky a syna je totiž doživotně a nejpřísněji potrestán právě řidič a jeho druhý malý syn. "Z humánního hlediska se proto jakékoliv jeho další potrestání zdá jako zcela nadbytečné a z pohledu nezletilého dítěte, které uvězněním otce přišlo o svoji poslední nejbližší osobu, jako velmi kruté a navíc s trvalým negativním dopadem na jeho další psychický vývoj," vysvětlil Ovčáček.

Prezident přihlédl k tomu, že dopravní nehoda nezpůsobila zranění či hmotnou škodu nikomu dalšímu. Řidič před ní vedl řádný život a do vězení nastoupil dobrovolně. Milost se nevztahuje na sedmiletý zákaz řízení, který soudy muži rovněž uložily.

Zeman řekl před předchozími prezidentskými volbami v roce 2013, že milosti nebude udělovat s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Z osmi předchozích milostí vzbudilo největší kontroverzi loňské omilostnění dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka odsouzeného k doživotí.

Agendu milostí převedl Zeman na ministerstvo spravedlnosti, které jednotlivé žádosti posuzuje a Hradu předkládá jen ty, jež splňují Zemanem stanovené podmínky - pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Aktuální milost udělil nad rámec obvyklého postupu, ministerstvo mu tuto žádost nepředávalo, sdělila mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

Zemanovi předchůdci ve funkci prezidenta udělovali milostí výrazně víc. Od Václava Klause dostalo za jeho desetiletého úřadování na Hradě individuální milost 412 lidí. Václav Havel jako český prezident udělil za deset let v úřadu milost 1247 lidem, předtím jako federální prezident jich dal 601.