Zeman podporuje novou žádost volyňských Čechů o repatriaci

prezident Miloš Zeman

prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman podporuje novou žádost 232 krajanů z Ukrajiny o přesídlení do České republiky. Na tiskové konferenci to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Seznam krajanů žádajících o repatriaci podle něj Zeman předá 18. října v Lánech ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) s prosbou, aby řešení situace napomohl.

„Platí, že pan prezident podporuje žádost volyňských Čechů. To mohu potvrdit stoprocentně,“ prohlásil Ovčáček. Předání seznamu žadatelů o přesun do Česka se podle něj uskuteční v rámci pravidelných schůzek prezidentova expertního týmu. „Je především na panu ministru vnitra, jak s touto otázkou naloží. Je to i otázka ověření tohoto seznamu a dalšího postupu,“

Prezident se v pátek kvůli nové žádosti sešel s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a vyjádřil hlubokou nespokojenost s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které podle Zemana nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Ministerstvo zahraničí se v neděli v reakci na prezidentovu kritiku za ambasádu postavilo. Podle mluvčí diplomacie Johany Grohové ministerstvo nedisponuje žádnými hodnověrnými informacemi, které by jakkoli práci zastupitelského úřadu zpochybňovaly.

Zeman obdržel novou žádost už předminulý týden

Zeman obdržel novou žádost krajanů z Ukrajiny o repatriaci předminulý týden. Je na ní údajně přes 70 rodin jak volyňských Čechů ze západu Ukrajiny, kteří už v březnu dvakrát české úřady o pomoc s přesídlením žádali, tak krajanů z válčícího východu země i z Krymu, který na jaře anektovalo Rusko. Ovčáček k tomuto seznamu dnes doplnil, že jména 232 žadatelů jsou rozdělena podle jednotlivých měst a obcí na Ukrajině.

Prezident už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu na pozadí vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu o Krym. Informaci, že Zeman prosazuje, aby se novým velvyslancem na Ukrajině stal Antonín Murgaš, mluvčí brněnské skupiny Alta obchodující s obráběcími stroji a technologickými zařízeními, odmítl dnes Ovčáček komentovat.

Zaorálek v pátek řekl, že Zemana informoval o vstřícnosti ministerstva zahraničních věcí vůči volyňským Čechům. Domluvili se, že by ministerstvo vnitra mělo prověřit, zda je reálná nějaká rozsáhlejší akce na přemístění volyňských Čechů z Ukrajiny do České republiky. Podle šéfa zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka by pak ministerstva vnitra a zahraničí měla připravit společný návrh pro vládu, která o repatriaci rozhoduje. Kmoníček odhadl, že pokud by vláda s přesídlením krajanů z Ukrajiny souhlasila, mohli by první zájemci dorazit do Česka ještě letos.