Zeman podporuje předčasné důchody jen pro hlubinné horníky

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

O sedm let dříve do důchodu by podle prezidenta Miloše Zemana měli odcházet jen horníci hlubinných dolů. Rozšíření na další horníky by bylo otevíráním Pandořiny skříňky. Zeman to řekl při dnešním setkání se zástupci Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN).

Zákon, podle nějž horníci z hlubinných dolů budou moci odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci, tedy zhruba v 56 letech, podepsal Zeman minulý měsíc. Dnes zopakoval, že takovou změnu podporuje. „Chtěl bych vám také říci, že se domnívám, že by se to zdaleka nemělo týkat jenom OKD, i když v případě OKD to bude drtivá většina případů,“ řekl dnes na Hradě prezident. Poznamenal, že zná také případ hlubinného uranového dolu a dolu na hnědé uhlí, kterých by se zákon měl týkat.

„Na druhou stranu stejně poctivě říkám, že tím by to mělo skončit. Protože jinak bychom otevírali Pandořinu skříňku. Pak by to chtěli i horníci v povrchových dolech, pak by to chtěli pracovníci v hutích a na to už státní rozpočet nemá peníze,“ řekl.

Horničtí odboroví předáci Zemanovi za přijetí a za podporu poděkovali. „Hlavně děkuji, že jste podporoval prolomení limitů, to se nám bohužel zatím nepodařilo,“ řekl předseda OS PHGN Jan Sábel. Zeman k tomu poznamenal, že se to nepodařilo „zatím“.

Sábel: Zeman nás kritizoval, že jsme nepodali trestní oznámení na Bakalu

Po skončení schůzky Sábel řekl, že je Zeman „docela tvrdě zkritizoval“ za malou důraznost a za to, že nepodali trestní oznámení na Zdeňka Bakalu, který do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR), majitele černouhelné firmy OKD. Sábel se brání, že jednali s podnikateli, kteří na Bakalu „pravděpodobně“ trestní oznámení podali. „My víme, že to trestní oznámení podáno bylo, byli jsme informováni ještě dříve, než bylo podáno od podnikatele, který to trestní oznámení údajně podal,“ řekl Sábel.

Zeman odborářům podle Sábela slíbil, že dění v OKD bude velice pozorně sledovat a zabývat se jím. Sábel zároveň řekl, že jednají s několika podnikateli o budoucnosti OKD a že budou vybírat „to nejlepší řešení“. Očekává, že jasněji by mělo být do konce července. Při uvítání Zeman řekl, že by si přál, aby odboráři z OKD měli při řešení potíží firmy hlasité slovo.

Se Zemanem také podle Sábela horníci mluvili o těžebních limitech. „Pan prezident k tomu řekl, že si myslí, že je to jenom dočasné a že se limity v blízké budoucnosti prolomí, a tím pádem i ta zaměstnanost na severu Čech zlepší,“ řekl.

Horníci Zemanovi na Hrad přinesli jako dárek takzvaný kylof, tedy hornický krumpáč, a hornický kahan.