Zeman omilostnil firmu potrestanou za ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK / Peřina Luděk

Prezident Miloš Zeman se s úřadem loučí udělením milosti. Společnosti, kterou ve svém rozhodnutí nejmenoval, prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti na veřejné soutěži. Udělení oprezidentské milosti později potvrdila společnost Energie - stavební a báňská, která získala zakázku na opravu svahů podél nádrže Klíčava v Lánské oboře.

Firmě byl uložen trest za sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, oznámil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti a k tomu, že významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala,“ dodal.

Prezidentův mluvčí uvedl, že není oprávněn společnost jmenovat. K tomu, že jí byla udělena prezidentská milost, se ale přihlásila firma Energie - stavební a báňská. „Mohu potvrdit, že společnost Energie - stavební a báňská a.s. obdržela rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku trestu zákazu plnění veřejných zakázek,“ uvedl pro ČTK mediální zástupce firmy Karel Samec.

Společnost se před několika lety domlouvala na zmanipulování přibližně dvousetmilionové zakázky v Lánské oboře, která spadá pod Kancelář prezidenta republiky. Loni si ESB dostala pravomocný rozsudek, který jí vedle peněžitého trestu 5,4 milionu korun také na tři roky zakázal soutěžit o zakázky placené z veřejných peněz. K podmíněnému trestu 2,5 roku a pokutě byl odsouzen také manažer ESB Libor Tkadlec.

Řediteli Lesní správy Lány Miloši Balákovi, hlavnímu protagonistovi kauzy odsouzenému k tříletému vězení, udělil prezident Miloš Zeman milost, a to těsně po vynesení rozsudku. Balák tak nenastoupil do vězení a vyhnul se i peněžitému trestu 1,8 milionu korun. Zůstal také šéfem Lánské obory, z postu nicméně na konci loňského roku sám odešel.

Prezident své rozhodnutí odůvodňoval tím, že odsouzení Baláka bylo motivované místem, kde pracoval, nikoliv povahou jeho činů. Milost pro Baláka kritizoval vládní i opoziční politici i Unie státních zástupců.

Mezitím byl Balák opět odsouzen. Podle zatím nepravomocného verdiktu prodával kámen z Lánské obory pod cenou, dostal peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti ve společnostech spravujících státní majetek.

Ve chvíli, kdy Hrad oznámil udělení milosti beze jména konkrétní společnosti, se spekulovalo o tom, že milost byla udělena společnosti Metrostav. Ta se podle rozsudku z června roku 2022 dopustila podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami. Trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice. Tříletý trest je pro společnost velikosti a významu Metrostavu zatím nejpřísnější, jaký od přijetí novely trestního zákona upravující trestní odpovědnost firem zazněl.

O udělení milosti pro Metrostav žádali prezidenta odboráři společnosti. Předsedkyně odborového svazu Metrostavu DV 1 Jana Kafková ale nyní nepotvrdila, že by se milost týkala právě Metrostavu.

Zeman celkem za deset let prezidentství udělil 26 milostí. Kritizovaná byla například milost pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, který si z doživotního trestu odpykal 23 let. V lednu Zeman rozhodl o prominutí zbývající zkušební doby Janě Nečasové, vrchní ředitelce Sekce kabinetu a později manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), odsouzené v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.

Prezident se původně zavázal, že právo udělit milost bude využívat jen v humanitárních případech, například u těžce nemocných, kteří navíc neměli spáchat závažný trestný čin. V roce 2013 také slíbil, že nechá žádosti o milost posuzovat ministerstvem spravedlnosti, a rozhodovat bude jen o těch, které mu úředníci doporučí.