Zeman zahájil kampaň. Chce být prezidentem sjednotitelem

Předseda Miloš Zeman vystoupil 2. srpna v Praze na tiskové konferenci Strany práv občanů - zemanovců s pooperačními brýlemi po operaci šedého zákalu.

Předseda Miloš Zeman vystoupil 2. srpna v Praze na tiskové konferenci Strany práv občanů - zemanovců s pooperačními brýlemi po operaci šedého zákalu. Zdroj: ctk-Michal Dolezal

Prezidentem "sjednotitelem" a "zprostředkovatelem" by chtěl být v případě zvolení expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, který dnes otevřel poblíž Pražského hradu v Loretánské ulici svou kancelář. Na tiskové konferenci řekl, že chce nabídnout "tichou diplomacii".

Kandidát ČSSD a Zemanův soupeř Jiří Dienstbier si ale myslí, že bývalý předseda vlády spoléhá na ztrátu paměti voličů. Zeman byl vždy velmi kontroverzní, vzkázal po svém mluvčím Jakubu Landovském. Zeman se pochlubil takzvanou opoziční smlouvou, kterou uzavřel po vítězství ve volbách v roce 1998 s tehdejším předsedou ODS Václavem Klausem. Umožnila mu s tolerancí občanských demokratů sestavit jednobarevnou vládu, která se udržela po celé volební období. Dokument, který byl často terčem kritiky, Zeman po letech hodnotí jako velmi úspěšný.

„Je nepopiratelným faktem, že Miloš Zeman byl odjakživa velmi kontroverzní postavou české politiky, a není pochyb o tom, že má v plánu pokračovat v destruktivním stylu svého hlavního podporovatele Václava Klause,“ uvedl Landovský. Připomněl, že ve vrcholné politice Zeman nevynechal jedinou příležitost k útoku na novináře nebo své oponenty. „Zjevně během své kampaně hodlá sázet na všeobecnou amnézii voličů,“ dodal. Zeman před lety po roztržce s tehdejším vedením ČSSD opustil.

Zemanovu kancelář v bytě, ve kterém v minulosti bydlela dcera prvního českého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Alice, mu opatřilo a za symbolickou korunu pronajalo jeho fandovské hnutí Přátelé Miloše Zemana. Zeman dnes oficiálně zahajuje volební kampaň a spouští webové stránky www.zemannahrad.cz. Jeho tým doručuje do domovních schránek podle předsedy Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) Vratislava Mynáře zkrácenou verzi Zemanova životopisu s petiční přílohou, v níž lidé mohou podpořit jeho kandidaturu. SPOZ již Zemanovi opatřila více než 60 tisíc podpisů uvedl Mynář.

Zeman, kterého podpořil nynější prezident Václav Klaus, se v soupeření o prezidentské křeslo utká například s bývalým předsedou úřednické vlády Janem Fischerem, který v průzkumech volebních preferencí vítězí, s místopředsedou ČSSD Dienstbierem, šéfem TOP 09 a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou z ODS, či tajemníkem prezidenta republiky Ladislavem Jaklem. Úmysl kandidovat oznámil také bývalý ministr průmyslu a obchodu někdejší Klausovy vlády Vladimír Dlouhý.

O prezidentské křeslo se zatím chtějí utkat také čtyři ženy: bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, právnička Klára Samková, lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová a politička, herečka a spisovatelka Táňa Fischerová.