Zeman žije v minulosti, nemá co říct. Opozice hodnotí prezidentovo poselství

Prezident Miloš Zeman ve svém sedmém vánočním poselství z Lán opět pochválil vládu.

Prezident Miloš Zeman ve svém sedmém vánočním poselství z Lán opět pochválil vládu. Zdroj: ČTK

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana kriticky vnímají opoziční strany. Podle lidovců a TOP 09 nepřineslo nic nového a Zeman prokázal, že už nemá co říct. Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že Zeman žije v minulosti. Správně sice podle něj poukázal na některé problémy jako pomalost soudů či stavebního řízení, s realitou se ale míjí jím navrhovaná řešení.  Projev se dočkal pochvalných reakcí od vládní ČSSD, opoziční SPD či komunistů, kteří tolerují kabinet. 

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že s prezidentem souhlasí v tom, že Česko je úspěšná země, které se daří. "Jeho slova beru jako výraz podpory práce současné vlády, tedy i ministrů za ČSSD. Jsem rád, že pan prezident velkou část projevu věnoval problematice klimatické změny. Dal tím najevo, ze se jedná o vážný problém, kterému lidstvo bude v nejbližší budoucnosti čelit," uvedl Hamáček.

Podle Bartoše žije Zeman v minulosti. Piráti souhlasí s názorem, že justice i stavební řízení jsou pomalé, ale lékem podle nich není stavební zákon, který připravila Hospodářská komora a developeři, řekl Bartoš. "Prezident také vlastně popřel riziko klimatické změny. To, že realizace slunečních elektráren v ČR byl tunel, nijak nesouvisí s technologií a její vhodností do energetického mixu," uvedl Bartoš. Česko by se podle něj na problematiku nemělo dívat optikou těžkého průmyslu. Místo výčtu makroekonomických dat pak postrádal pohled na to, jak skutečně vypadá kvalita života v ČR.

Šéfa SPD Tomia Okamuru potěšil zdravotní stav prezidenta, který je podle něj zjevně v dobré kondici. Poselství bylo státnické a vyvážené, neopomíjelo zásadní problémy země, napsal Okamura. "SPD sdílí jeho kritiku stavu vymahatelnosti spravedlnosti a práva pro občany. Za tento stav nese plnou zodpovědnost současná i předešlé vlády. Souhlasíme i s pojmenováním nebezpečných rizik souvisejících s klimatickou politikou EU, které vláda naší země ustupuje," uvedl.

Také předseda KSČM Vojtěch Filip považuje projev za vyvážený, shrnul podle něj konzistentní názory prezidenta. "Souhlasím zejména s tím, že je chybné, že se nedaří zkrátit termín zahájení výstavby nových jaderných bloků v situaci, kdy je potřeba plnit další úkoly v ochraně životního prostředí," napsal Filip ČTK. Sdílí i Zemanův názor, že je třeba zrychlit činnost soudnictví a stavební řízení.

Předseda lidovců Marek Výborný napsal, že projev nevybočil ze Zemanova standardu a nezaznělo v něm nic nového. "Chyběla mi i alespoň drobná sebereflexe, protože za řadu problémů nese politickou odpovědnost i on sám. Strkat hlavu do písku před zjevnými problémy s klimatem je bohužel nezodpovědné. S těmi jde bojovat i bez zbytečného aktivismu," uvedl. Opakování "líbivé teze" o pomalosti soudů považuje Výborný za čirý populismus. "Excesy existují všude, dobře se to poslouchá, ale není to pravda," řekl.

Také podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové už Zeman nemá co nového říct. "Jen potvrdil známá fakta, že se vládě nedaří zlepšit dostupnost bydlení, zrychlit soudní a stavební řízení, ani výstavbu dálnic. Žádné nové myšlenky, poselství, hodnoty, ideje ani vize pro naši zemi jsme neslyšeli," uvedla. Na twitteru pak odkázala, že zájemci o státnický a věcný projev se mají na Nový rok dívat na vystoupení slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že oceňuje smířlivější tón a výzvu k diskusi mimo sociální bubliny. "A v některých momentech vcelku výstižný popis stavu věcí, a to především pomalosti, která brání Česku v dosažení úspěchu," uvedl. Postrádal však vizi. "Stále to byl ten všeználkovský přístup politika z devadesátkové generace. Neshodnu se s ním v pohledu na ekologická témata, nevěnoval důraz závažným problémům, jejichž dopad se projeví až za desetiletí," dodal Rakušan.