Zeman: Zvýšení platů o 14 procent? Nenažranost, kterou bych vetoval

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s návrhem na zvýšení platu poslanců a senátorů o 14 procent a v případě schválení by zákon vetoval. Řekl to v Brně při zahájení třídenní návštěvy Jihomoravského kraje na setkání s krajskými zastupiteli. Zeman označil čtrnáctiprocentní zvýšení za nenažranost. Podle něj by se platy zákonodárců měly zvýšit o 3,5 procenta stejně jako u pracovníků veřejného sektoru. Strany se na zvýšení zatím neshodly.

„Nesouhlasím s tím, aby v době, kdy všichni hledáme každou korunu, kterou bychom věnovali na užitečné investice, rostly poměrně závratným tempem platy poslanců a senátorů,“ uvedl Zeman. Doplnil, že zákon by vetoval bez ohledu na to, zda jej Poslanecká sněmovna přehlasuje.

„Myslím si, že jsou tisíce regionálních a komunálních zastupitelů, kteří jsou odměňování podstatně hůře a pracují přitom podstatně lépe než někteří naši poslanci a senátoři. A i když jsem kritizovaný za vulgarismy, takové zvýšení platů považuji za nenažranost,“ zdůraznil Zeman.

Každý z nich by měl dýchat se svým národem

Podle něj se na čtrnáctiprocentním zvýšení dohodli zástupci všech poslaneckých klubů. „Poslanci, kteří vystupovali ve volební kampani, přitom nikdy v programu neměli takové platové úpravy. Každý z nich by měl dýchat se svým národem,“ dodal Zeman.

Zatím není jasné, jaké zvýšení platů koalice navrhne. Nejčastěji se mluví o 3,5 až pěti procentech. Růst by měl být ale nižší, než 14,4 procenta, na kterých se v listopadu shodli zástupci poslaneckých klubů. Poslanci by měli o platech ústavních činitelů hlasovat na schůzi, která začne v úterý. Pokud se strany nedohodnou a Parlamentem novela neprojde, zvýší se zákonodárcům od ledna platy automaticky o 26 procent.