Zemanovi trojnásobný rozpočet na pohoštění ve výboru prošel

Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo).

Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo). Zdroj: CTK

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky se přes kritiku trojnásobného růstu výdajů na pohoštění možná nezmění. Sněmovní rozpočtový výbor dnes nepodpořil návrh svého místopředsedy Jana Volného (ANO), aby měl Hrad o zhruba milion korun méně.

Peníze měly být převedeny ministerstvu spravedlnosti vzhledem k tomu, že se na něj prezident Miloš Zeman rozhodl převést agendu udělování milostí.

Návrh získal podporu jen osmi členů výboru, dalších osm se hlasování zdrželo nebo bylo proti, a to včetně exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Návrh souvisel s tím, že ministerstvo chce kvůli převzetí agendy milostí požádat vládu o peníze na sedm pracovníků.

Zemanův kancléř Vladimír Mynář zvýšené výdaje hájil tím, že rozpočet na letošní rok nepočítal s výměnou administrativy bývalého a současného prezidenta.

Aktivita nebo oslavy?

Trojnásobné výdaje na pohoštění, z letos plánovaných 442 tisíc na 1,4 milionu korun v příštím roce, zdůvodnil kancléř zvýšenou aktivitou hlavy státu v přijímání návštěv.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil zdůvodnění za výmluvy. Nemyslí si, že by byl Zeman třikrát aktivnější než jeho předchůdce. „Více se slaví, než se slavilo,“ poznamenal s tím, že střídání administrativy se může projevit pouze ve mzdových nákladech.

Ještě příměji šel ve své kritice poslanec občanských demokratů a člen rozpočtového výboru Adolf Beznoska. „Navýšení rozpočtu na pohoštění ve mně trochu vyvolává obavu, zda částka není určená na alkoholické nápoje. Potvrdily by se tím zlé větičky, které jdou Prahou, že suma za alkoholické občerstvení byla tento rok na Hradě vyčerpána již v dubnu,“ řekl serveru Lidovky.cz .

Poslanci se pozastavovali také nad tím, že by prezidentská kancelář měla mít o dvě procenta navýšeny prostředky na mzdy zaměstnanců podobně jako jiné úřady, ačkoli místo tabulkových 114 zaměstnanců má pouze 91.

Hrad má mít podle návrhu rozpočtu na své výdaje v příštím roce 347,4 milionu korun, což je o 13 milionů korun více než letos. Na platy je vyčleněno 54 milionů korun.