Zemřel senátor Jan Hajda, bylo mu šedesát osm let

Jan Hajda

Jan Hajda Zdroj: profimedia.cz

Ve věku 68 let zemřel dnes senátor za obvod číslo 56 Břeclav Jan Hajda (ČSSD). Informaci přinesli jihomoravská předsedkyně ČSSD Naděžda Křemečková i předseda břeclavské organizace strany Jaroslav Válka. Hajdovi letos končilo šestileté volební období v horní parlamentní komoře. Jejím členem byl od roku 2006.

Doplňovací volby se v břeclavském obvodu konat nebudou. Podle volebního zákona se totiž doplňovací volby nekonají v posledním roce před uplynutím volebního období senátora. Uskuteční se tedy až řádné volby na podzim.

Podle Křemečkové Hajda zemřel dnes okolo 4:30. Podle Války bojoval s nemocí. Zprávu potvrdil i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Dnes ráno jsem obdržel zprávu od rodiny o úmrtí našeho kolegy senátora a mého přítele Jana Hajdy. Zemřel po těžké nemoci dnes ráno. Odchod dobrého člověka mě vždy naplní smutkem. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým," uvedl Štěch.

Se smutkem přijal zprávu o Hajdově úmrtí i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, podle kterého byl Hajda moravský zemědělec a vinař tělem i duší. "Vždy jsem si cenil jeho odborné erudice podložené praktickými celoživotními zkušenostmi v zemědělském podniku. Upřímnou soustrast pozůstalým a Honzo, čest tvojí památce," uvedl Hašek.

Hajda byl předsedou senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Působil i ve Stálé komisi Senátu pro rozvoj venkova.