Zemřel Věslav Michalik. Někdejšímu kandidátovi na ministra bylo 59 let

Věslav Michalik

Věslav Michalik Zdroj: E15 Michael Tomeš

Věslav Michalík
Věslav Michalík
Věslav Michalík
4
Fotogalerie

Ve věku 59 let zemřel starosta Dolních Břežan a místopředseda hnutí STAN Věslav Michalik. O náhlém úmrtí politika informoval předseda hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan. Michalik byl po sněmovních volbách kandidátem na ministra průmyslu a obchodu v pětibarevné vládě Petra Fialy (ODS), post nakonec obsadil Jozef Síkela.

Kromě Rakušana o úmrtí známého politika informoval také náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Podle jeho vyjádření zemřel Michalik náhle po rodinném víkendu. „Ten Věšek, ke kterému jsme vzhlíželi, který nás inspiroval a motivoval... (jeho život) vyhasl v náručí milované a milující ženy Hany na vrcholu Vlčí hory,“ napsal Hlubuček.

„Je mi velmi líto náhlého úmrtí Věslava Michalika. Upřímnou soustrast a hodně sil rodině a jeho přátelům,“ uvedl na sítích premiér Fiala. Kondolenci rodině vyjádřila také předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo šéf lidoveckého klubu Marek Výborný.

„To se mnou hodně otřáslo…Znali jsme se dlouho. Ještě mu nebylo šedesát, byl to sportovec plný života…Upřímnou soustrast pozůstalým. Je mi to moc líto,“ uvedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Michalik byl ekonomem, o kterém se před volbami hovořilo jako o kandidátovi na ministra financí, což si podle volebních výsledků nakonec nárokovali občanští demokraté. Nominace na ministra průmyslu a obchodu se později také vzdal a to kvůli pochybnostem o svém dřívějším podnikání a možném střetu zájmů.

Přečtěte si rozhovor, který před volbami Věslav Michalik poskytl deníku E15:

Seškrtáme daňové výjimky za desítky miliard, říká kandidát STAN na ministra financí Michalik

Michalik se narodil 1. března 1963 v Českém Těšíně. Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze, kde v roce 1992 získal i titul kandidáta věd. Ekonomické vzdělání si doplnil na Rochester Institute of Technology v USA. Starostou Dolních Břežan byl nepřetržitě od roku 2004. Místopředsedou STAN se stal loni. Měl manželku a dvě děti.

Podívejte se na předvolební debatu deníku E15, kde účinkoval Věslav Michalik: