Bohemia Energy odeslala vyúčtování všem svým bývalým klientům

.

. Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity

Skupina Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, odeslala všem svým bývalým zákazníkům vyúčtování. Vystavila 1,2 milionu faktur, 86 procent z nich tvořily přeplatky. Lidé je na účet obdrží nejpozději do data splatnosti faktur. Uvedl to mediální zástupce skupiny Mirek Deneš. Vypořádat se s klienty sliboval spolumajitel Jiří Písařík.

"Velice děkuji všem našim bývalým zákazníkům za trpělivost. Dnes jsme odeslali zbývající část konečných vyúčtování. Dostáli jsme tak slibu, ke kterému jsme se zavázali a vyrovnali se s našimi bývalými zákazníky. Ačkoli se nám v této mimořádné situaci podařilo zpracovat takto obrovské množství vyúčtování v rekordním čase, omlouváme se, že někteří naši bývalí zákazníci obdrželi vyúčtování až nyní. Zároveň děkuji našim zaměstnancům, kteří pro urychlení situace usilovně pracovali také o víkendech," řekl Písařík.

Během zpracovávání vyúčtování musela společnost také vyřešit několik desítek tisíc reklamací, které způsobily nepřesné odhady provozovatelů distribučních soustav. Bohemia Energy měla asi 900 tisíc zákazníků, někteří z nich měli více odběrných míst, proto museli zaměstnanci vystavit více než 1,2 milionu vyúčtování.

Dodávky po Bohemia Energy ukončily také Kolibřík energie s 28 tisíc klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba 3000 klientů, a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům. Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelům, a Český Energetický Dodavatel, který měl více než 7000 odběratelů. Plyn přestaly dodávat 2350 zákazníkům také Františkovy energie, skončil i dodavatel Svinos s 21 odběrnými místy. S dodávkami plynu skončila také Czech Energy, dodávky elektřiny a plynu ukončil také Lumius.

Bývalí klienti Bohemia Energy i dalších padlých dodavatelů se dostali do režimu dodavatele poslední instance (DPI). Toto období trvá maximálně šest měsíců, v polovině dubna tak bývalým klientům Bohemia Energy tato lhůta uplyne. Následně jim hrozí, že se dostanou do neoprávněného odběru.