Češi rádi rekonstruují. Nejčastěji koupelny a kuchyně

Ilustrační foto kuchyně Koryna

Ilustrační foto kuchyně Koryna Zdroj: koryna

bydlení, kuchyně, jídelny
2
Fotogalerie

Své bydlení si během průběhu času vylepšuje naprostá většina z nás. Nejčastěji rekonstruujeme koupelny a kuchyně. Uvádí to průzkum Raiffeisen stavební spořitelny.

Rekonstrukci kuchyně má v plánu 20 procent Čechů, u koupelny je to 24 procent. Nejčastěji úpravy provádí lidé ve věku mezi 20 a 30 lety. Rádi si dopřejí pohodlí a vaření je pro ně zábavou, proto kolem sebe chtějí mít pěkné prostředí.

„Vedle rekonstrukcí kuchyní a koupelen lidé realizují úpravy i svých obývacích pokojů, což uvedlo 12 procent dotazovaných. 7 procent respondentů pak pokračuje v úpravách ložnic, které provádí většinou mladí lidé a Moravané, a také dětských pokojů, do jejichž zvelebování se pouští především Češi ve věku 30 – 44 let. 6 procent lidí pak investuje do nových rozvodů či odpadu,“ uvádí RSTS.

Rekonstruujeme opravdu hojně

V posledních letech své interiéry upravovalo 46 procent dotázaných. 54 procent dotázaných uvedlo, že změny za posledních pět až sedm let nedělalo žádné. Většinou to byli lidé, kteří žijí v nájmech, a proto nechtějí investovat do oprav.

Opravujeme ale i okolí našich domů, protože je pro nás důležité, jak působí na okolí. Nejčastěji jde o úpravy teras, balkonů nebo zahrady. Své peníze do nich investovalo 5 procent lidí.

„Češi si rádi zvelebují své domácnosti, a to jak kvůli životním událostem, jako je například nový přírůstek do rodiny, tak pro pouhé zvýšení vlastního komfortu. V obou případech je důležité nepodcenit plánování a stanovit si na realizaci rekonstrukce střízlivý rozpočet. Samozřejmostí je pak počítat s dostatečnou rezervou pro případ, že v průběhu dojde k neočekávaným výdajům,“ uzavírá Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.