Dluhy českých domácností u bank v červnu stouply na 1,693 bilionu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Lákají investice do dluhopisů i vás?
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen se v červnu meziměsíčně zvýšily o 9,35 miliardy na 1,693 bilionu korun. Proti loňskému červnu byly vyšší o zhruba 104 miliard korun. Naopak zadlužení nefinančních podniků se v šestém měsíci proti květnu snížilo o více než 2,2 miliardy na 1,115 bilionu korun. Meziročně však stouplo o 33,5 miliardy. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka.

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016, nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností. "Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci června 2019 výše 251 miliardy korun a meziměsíčně vzrostly o 0,4 procenta," uvedla ČNB.

Zadlužení firem v uplynulém roce kolísalo. Za loňský červen až říjen rostlo, ve zbytku roku se naopak snižovalo. Po lednovém zvýšení se dluhy firem v únoru vrátily k poklesu, od března pak opět rostly. Nyní tak po třech měsících růstu opět klesly. Mezi úvěry poskytnutými podnikům v ČR mají v členění podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry, v červnu se na celku podílely 55 procenty.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.