Silniční daň za rok 2023: Sazby, zrušení a kdo se jí nevyhne

Silniční daň 2024 za rok 2023: Co platí pro osobní a nákladní automobily? (ilustrační foto)

Silniční daň 2024 za rok 2023: Co platí pro osobní a nákladní automobily? (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michael Tomeš

V roce 2022 došlo k významné změně v oblasti silniční daně v České republice, která přinesla úlevu mnoha motoristům. Co aktuálně platí pro osobní automobily? Kdo musí zaplatit silniční daň za rok 2023? Kdy a jak zaplatit silniční daň v roce 2024? Jaké jsou aktuální sazby silniční daně a koho se týká její zrušení?

Od roku 2022 byla zrušena silniční daň pro osobní automobily, což znamená, že zaměstnavatelé a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) využívající osobní automobily již nejsou povinni tuto daň platit. Tato změna pokračuje i v roce 2023, čímž se pro mnohé podnikatele a drobné živnostníky stává vedení podnikání finančně přívětivějším.

Kdo musí platit silniční daň v roce 2024?

Od roku 2022 jsou předmětem silniční daně pouze nákladní automobily. Zaměstnavatelé a osoby samostatně výdělečně činné využívající ke svému podnikání osobní automobil již od roku 2022 silniční daň neplatí a je tomu tak i za rok 2023. Silniční daň pro osobní automobily byla zrušena a pro nákladní automobily výrazně snížena. Drobní podnikatelé již tedy nemají žádné daňové starosti ohledně silniční daně.

Silniční daň se dle zákona o silniční dani č. 16/1993 Sb. v platném znění odvádí pouze za nákladní automobily, které se používají k podnikání, s povolenou hmotností 12 tun a více a jejich přípojná vozidla s největší povolenou hmotností 12 tun a více.

Termín podání v roce 2024 a zálohy

Daňoví poplatníci mající povinnost platit silniční daň za rok 2023 podávají daňové přiznání za rok 2023 do konce ledna 2024. Zálohy na silniční dani byly rovněž zrušeny, takže silniční daň se platí jednorázově, za rok 2023 se bude tedy platit v lednu 2024.

Lhůta pro zaplacení silniční daně je stejná jako termín pro podání daňového přiznání. Do daňového přiznání se přitom uvádí pouze zdanitelná auta. Přestože daňová povinnost ohledně silniční daně výrazně poklesla, tak daňoví poplatníci, kterých se týká, by měli silniční daň zaplatit řádně a včas, v opačném případě jim hrozí daňové sankce.

Jak podat formulář za silniční daň?

Naprostá většina daňových poplatníků silniční daně má zřízenu datovou schránku a podává daňové přiznání jejím prostřednictvím. Poplatníkem silniční daně je zpravidla ten, kdo je jako provozovatel daného auta zapsán v technickém průkazu. Daňové přiznání je nutné podat i kvůli jedinému zdanitelnému automobilu.

Přiznání k silniční dani má pouze dvě strany a v porovnání s ostatními daňovými formuláři je jeho vyplnění jednoduché. Na první straně daňového přiznání jsou údaje o poplatníkovi a na druhé straně údaje o předmětných vozidlech a celková výše silniční daně.

Formulář online

Web onlinepriznani.cz ve spolupráci s deníkem e15 nabízí online formulář pro daňové přiznání pro silniční daň s detailními pokyny v XML nebo PDF formátu, který vyplníte snadno za 15 minut. K dispozici je i zákaznická podpora.

Online formulář pro silniční daň za rok 2023 >>>

Sazby silniční daně

Příslušné částky silniční daně pro nákladní auta jsou uvedeny v příloze zákona o silniční dani, přičemž se pro účely silniční daně rozlišují nákladní auta dle druhu karoserie na BA (nákladní automobil), BB (skříňový automobil), BC (tahač návěsu) a BC (silniční tahač).

Z daňové přílohy vyplývá, že silniční daň je nulová i pro nákladní auta s největší povolenou hmotností do 12 tun a jejich přípojná vozidla s největší povolenou hmotností rovněž do 12 tun. U přípojného vozidla je silniční daň 3 600 Kč, pokud je největší povolená hmotnost v tunách 12 tun a více.