Ceny paliv od minulého týdne klesly přibližně o 1,5 koruny na litr

Tankování paliva (ilustrační fotka).

Tankování paliva (ilustrační fotka). Zdroj: Pexels

Tankování paliva (ilustrační fotka).
Tankování paliva (ilustrační fotka).
3
Fotogalerie

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o 1,51 koruny na průměrných 45,13 koruny za litr, nafta o 1,34 koruny na 47,69 koruny za litr. Benzin zlevňuje nepřetržitě od soboty, cena dieselu začala klesat v pondělí. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Ministerstvo financí do dnešních 12:00 požaduje od čerpacích stanic kompletní hlášení o průměrných prodejních cenách paliv od 15. února do 15. března včetně. Zjišťování výše marží čerpacích stanic je jedním z nástrojů vlády proti rekordním cenám pohonných hmot, které se začaly zvyšovat po ruské invazi na Ukrajinu 24. února.

Jen za úterý benzin zlevnil o 0,82 koruny, nafta o 0,85 koruny. Ve středu pak cena Naturalu klesla o 0,59 koruny a cena dieselu o 0,68 koruny.

Den před zahájením ruské invaze stál benzin v Česku průměrně 37,43 koruny za litr, nafta 36,39 koruny za litr. Před rokem pak byl benzin levnější o 14,49 koruny, nafta dokonce o 18,61 koruny.

Nejlevnější benzin nyní natankují řidiči v Karlovarském kraji, litr je tam v průměru za 44,65 koruny. Za naftu se platí nejméně v Ústeckém kraji, a to průměrně 47,18 koruny za litr. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu je v hlavním městě v průměru za 45,96 koruny, litr nafty pak za 48,55 koruny.

Vláda minulý týden v reakci na rekordní ceny paliv rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Ministerstvo financí také nyní odpustí zálohy na silniční daň v případech, kde ji nelze zrušit. Dopravci budou mít možnost odložit platbu daně z přidané hodnoty (DPH).