Při platbách bitcoinem ručí za odvedení DPH zákazník

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Automat na bitcoin
Bitcoin
platba bitcoiny
Bitcoinmat v Alze
5
Fotogalerie
Novela zákona o dani z přidané hodnoty přenesla na kupujícího odpovědnost za něco, co nemůže ovlivnit.

Možnost nákupu zboží v kryptoměnách, nejčastěji bitcoinu, nabízí stále více obchodníků. Spotřebitelé přitom vůbec nemusejí tušit, že takovou platbou vkládají do rukou obchodníka velkou důvěru. „V případě, že za bitcoin koupíte nějaké zboží, budete ručit za odvedení DPH,“ tvrdí daňový poradce Michal Hanych ze společnosti Simpletax.cz. Tím se transakce liší od platby standardní měnou.

Tento závěr potvrzuje také ministerstvo financí. „Ano, novelou zákona o dani z přidané hodnoty bylo do zákona včleněno, že příjemce zboží nebo služeb ručí za nezaplacenou daň z obou těchto plnění. Stačí přitom i částečné zaplacení virtuální měnou,“ uvádí mluvčí úřadu Kateřina Vaidišová.

Podle ministerstva financí je u transakcí s virtuálními měnami také třeba mít na paměti, že při směně bitcoinu za jinou věc či službu vzniká nepeněžní příjem. Ten je nutné ocenit dle zákona o oceňování majetku, což nutně neznamená, že bitcoin musí být oceněn znalcem. „Dále platí, že platba prostřednictvým kryptoměny podléhá elektronické evidenci tržeb,“ říká mluvčí Vaidišová.

Například v pražské kavárně Paralelní Polis je ale možné kávu zakoupit pouze za bitcoiny. Kavárna přitom v minulosti oznámila, že se odmítá účastnit systému EET. Úředníci Finanční správy ji už proto kontrolovali. Kontrola se však zatím netýkala přímo bitcoinu.

„Podle našeho názoru ani nemají kontroloři právo spojovat platby s konkrétními osobami, pokud k tomu nemají soudní příkaz,“ uvádí mluvčí kavárny Eva Samšuková a dodává, že jde o nesmyslné přenášení odpovědnosti a trestání někoho, kdo nemá možnost jakékoli kontroly.

Podívejte se, jak probíhá platba bitcoinem:

Video placeholde

platba bitcoiny • e15

 

Pozor na anonymitu
Ač je bitcoin pokládán odborníky za anonymní měnu, anonymita má své meze. „Bitcoinová peněženka je stejně anonymní jako ta fyzická s hotovými penězi. Ale pokud si v ní osoba ponechá i občanku, tak už není,“ uvádí odborník na kyberbezpečnost Michal Altair Valášek. „Pokud s ní například člověk zaplatí v obchodě, kde udává dodací adresu, nebo jsou zde záznamy z bezpečnostních kamer a obchodník je poskytne Finanční správě, pak lze spojit číslo s konkrétní peněženkou a podívat se na veškeré transakce, které osoba provedla.“