Rychlá půjčka v hotovosti na ruku nebo na bankovní účet

Zdroj: Shutterstock

Půjčení peněz může znít jako dobrý nápad k překlenutí špatné finanční situace. Vždy je však potřeba mít na paměti, že je důležité ověřit si výhodnost takové půjčky a vědět, že ji následně dokážete splatit. V opačném případě by se mohla půjčka stát problematickou záležitostí. Také byste neměli rychlými půjčkami řešit svou finanční situaci pravidelně. Mělo by se jednat pouze o nutné a ojedinělé případy.

Bezodkladné situace

Mezi takové typické případy se řadí situace, které přijdou náhle a nečekaně. Může to být třeba havárie v domě na vodovodním řádu, která vyžaduje neodkladnou opravu, ale my na ni nemáme dostatek finančních prostředků. V takovém případě může rychlá půjčka velmi pomoci. Pro tento účel si lidé často půjčují u nebankovních společností, protože je zde zpravidla proces získání finančních prostředků mnohem jednodušší. Velmi často lze takovou půjčku získat:

·         Z pohodlí domova

·         Velmi rychle

Zkrátka a jednoduše dnes lze vše vyřešit velmi snadno online přes internet. Při splnění všech podmínek pro získání úvěru tak je možné získat peníze na bankovní účet do několika dní. Řada společností slibuje vyřízení v podstatě v řádu minut.

Potřebujete hotovost?

Co ale v případech, pokud vám převod na bankovní účet nevyhovuje? Také na to mnoho poskytovatelů půjček myslí. Proto není problém sjednat přes internet také hotovostní půjčky. Samotné vyzvednutí peněz potom probíhá buď přímo doručením na adresu žadatele nebo jednoduše výběrem na k tomu určeném místě. Takovým místem mohou být třeba trafiky nebo čerpací stanice, zkrátka síť smluvních partnerů poskytovatele půjčky. Tato skutečnost má vliv také na dostupnost finančních prostředků. Můžete si totiž na některých místech vyzvednout peníze třeba i o víkendu. To může být velká výhoda oproti převodu na bankovní účet, který probíhá pouze v pracovní dny.

Zjistěte, zda je půjčka výhodná

Myslete na to, že sjednání půjčky není jen o té příjemné části, která souvisí se získáním finančního obnosu. Je zde samozřejmě také nutnost splácet a dostát svým závazkům vůči poskytovateli půjčky, tedy věřiteli. Zde je potřeba říci, že ne všechny půjčky musejí být pro vás výhodné. Také proto je žádoucí, aby si každý klient provedl vlastní průzkum trhu. Naštěstí to lze dnes realizovat velmi jednoduše, a to přes srovnání půjček. Díky tomu můžete velmi snadno získat přehled o aktuální nabídce jednotlivých bankovních i nebankovních institucí. Velice důležité je se v tomto srovnání soustředit:

·         Na výši úrokových sazeb

·         Dobu splatnosti a výši splátek

Určitě berte na zřetel také ukazatel výhodnosti půjčky, kterým je RPSN, a rovněž se zaměřte na případné sankce, které souvisejí třeba s prodlením se splátkami. Sankcí ale může existovat celá řada, mezi nimi třeba i poplatek za předčasné splacení úvěru, ale mnoho dalších poplatků, které mohou na první pohled působit absurdně.

Klienti pod větší ochranou

Protože ne každý si umí výhodnost půjčky vyhodnotit a někteří klienti se tak často dostávali do dluhových problémů, poměrně nedávno přišla novela zákona, která výrazně zpřísňuje podmínky poskytování půjček. Sjednání rychlé půjčky by tak již nemělo být umožněno klientovi, který není schopen dostát svým závazkům a úvěr splatit. Mělo by tomu tak být díky povinnosti nejen bankovních, ale také nebankovních institucí nahlížet do registrů dlužníků. Pokud se v něm nachází záznam, že konkrétní klient je potenciálně problémový, například má potíže se splácením některého ze svých dalších úvěrů, neměl by půjčku dostat.

Tato skutečnost do značné míry pročistila trh od společností, které se v minulosti snažily využít finanční tísně některých lidí ve svůj prospěch. Přesto by měli být klienti před sjednáním libovolné půjčky vždy obezřetní.