Kontrolujete si účtenky? 71 procent z nás ví, že se to vyplatí

Pozor, ze stejného obchodu jen jeden účet...

Pozor, ze stejného obchodu jen jeden účet... Zdroj: Foto ara

Jistota je jistota, a tak většina z nás pravidelně kontroluje účtenky. Vyplývá to z aktuálních výsledků nové studie GfK Supermarket-Diskont-Hypermarket 2018.

Kontrolujete si účtenky, nebo prodejcům bezmezně věříte? Většina Čechů kontroluje dokonce pravidelně, konkrétně více než 70 procent. Zajímá nás přesně, jaké položky a za jakou cenu nám byly naúčtovány u pokladny při nákupu potravin nebo základního nepotravinářského zboží. 35 procent si papírovou pokladní účtenku za nákup potravin po zaplacení zkontroluje pokaždé, dalších 36 procent ji kontroluje často. Pouhých 8 procent zákazníků uvádí, že účtenku nekontrolují vůbec nikdy.

Že se kontrola vyplatí navíc ukázaly i nedávné kontroly ČOI.

„Účtenky za nákup potravin nejčastěji kontrolují starší lidé nad 60 let (pravidelně je kontroluje 86 procent) a lidé se základním vzděláním (pravidelně je kontroluje 77 procent). Naopak „nejméně“ účtenky kontrolují mladí zákazníci (63 procent kontroluje pravidelně) a vysokoškoláci (65 procent kontroluje pravidelně),“ říká Zdeněk Skála, vedoucí týmu GfK pro výzkum obchodu.

Studie také zjišťovala, v jakých řetězcích se zákazníci často setkávají s účtováním nesprávné ceny a kde jsou naopak spokojeni. Nejlépe jsou v tomto směru hodnocené prodejny COOP, Lidl a Globus.