Z Brna se dostanete přímým vlakem na vídeňské letiště

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pexels

Z Brna bude jezdit  přímý vlak na vídeňské letiště. Ještě ve druhém čtvrtletí by měl začít jezdit pravidelně jeden pár spojů a cílem vedení města je šest párů spojů, řekl brněnský radní a iniciátor nového spojení Petr Kraotchvíl (ODS). První jednání se uskutečnila loni v létě. Cílem je nabídnout lidem z jižní Moravy přímé, rychlé a komfortní cestování na mezinárodní letiště. Na jeho provozu by se měly finančně podílet Brno, Jihomoravský kraj a rakouští partneři, letiště, které o spojení stojí, případně Vídeň či spolková země Dolní Rakousko.

Dnešním spojem jela řada brněnských a krajských politiků, kteří měli na letišti naplánovaná jednání se zástupci vídeňského letiště, Vídně, Dolního Rakouska a s nejvyšším vedením rakouských drah, aby se domluvili na dalším postupu. Pro vznik spojení je potřeba překonat řadu především technických překážek a je nutné najít shodu na financování vlaku.

Kratochvílova snaha přišla poté, co se Jihomoravskému kraji a Brnu dlouhodobě nepodařilo přivést nové letecké linky na brněnské letiště, jehož činnost ještě více utlumila pandemie covidu. "Máme čísla od vídeňského letiště a ročně je využije půl milionu lidí, kteří jedou na letiště z jižní Moravy, nebo naopak přilétají na jižní Moravu," uvedl Kratochvíl. Spojení má sloužit jak turistům, tak také mnohým lidem, kteří potřebují cestovat kvůli vzdělání či podnikání.

První noční pravidelný spoj by mohl vyjet ve druhém čtvrtletí, protože už je pro něj připravený tzv. slot, tedy časový prostor na trati a na nádražích. "Snahou je, aby jezdilo šest párů spojů, které by měly čtyři až šest vagonů podle poptávky," řekl Kratochvíl. Politici diskutují i o finanční podpoře a záleží na tom, nakolik bude ochotná a schopná spojení podpořit rakouská strana.

Podle Kratochvíla mají o linku zájem České dráhy i soukromí dopravci včetně rakouských. Dnešní vlak vypravila soukromá společnost Gepard Express, která v současnosti zajišťuje šestkrát denně spojení Brna s vídeňským letištěm minibusy. Dnes trvá cesta autem či autobusem zhruba dvě hodiny, cesta vlakem by byla o něco rychlejší. Pokud se v současnosti cestující rozhodne jet z Brna vlakem, musí na vídeňském hlavním nádraží přestoupit.