Češi věří nemovitostem a spoří na horší časy či důchod

...

... Zdroj: ING Bank

Peníze
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Z hlediska zhodnocování peněz mezi Čechy převládají investice do nemovitostí. Na druhém místě se umístily spořicí účty a stavební spoření (oboje 31,7 procenta). Vyplynulo to z průzkumu Expobank CZ.

Investici do nemovitostí zvolilo jako výhodný způsob zhodnocení peněz nejvíce respondentů, a to téměř šest z deseti (58,7 procenta). To je bezmála dvakrát více lidí, než kolik jich jako nejvýhodnější nástroj označilo spořicí účet nebo stavební spoření. Obě metody zhodnocení financí shodně určilo 31,7 procenta dotázaných. „Z průzkumu překvapivě vyplynulo, že téměř polovinu mladých lidí ve věku 25 až 34 let oslovují pro zhodnocení peněz spořicí účty. Hlavním důvodem může být například vysoká likvidita vložených prostředků. O tyto účty naopak jeví zájem jen pětina lidí z generace 45 až 54 let. Mezi jejími příslušníky jednoznačně vedou nemovitosti, a to v 68 procentech případů,“ uvádí Kateřina Petko, ředitelka marketingu a komunikace a tisková mluvčí Expobank CZ.

Muže lákají akcie, ženy zase drahé kovy

Jako výhodný způsob zhodnocení peněz označila více než čtvrtina lidí (28 procent) akcie, podílové fondy a dluhopisy. Větší část z nich přitom tvoří muži, z nichž 15 procent oslovily přímo investice do společností. V průzkumu však tuto možnost zvolilo jen 3,4 procenta žen, ty naopak projevily výrazně větší zájem o investice do drahých kovů (v 22,4 procenta případů).

Spořicí nebo investiční produkty Češi podle průzkumu nejčastěji využívají k vytvoření finanční rezervy (78 procent). A to zejména pro případ ekonomické krize nebo ztráty zaměstnání (47,3 procenta) nebo jako finanční „polštář“ pro život v důchodu (42 procent).