Česká spořitelna musela stáhnout aplikaci Saifu. Ochranou známku už má jiná společnost

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia.cz

Česká spořitelna, Erste Group
Česká spořitelna nová pobočka
Česká spořitelna nová pobočka
Česká spořitelna nová pobočka
Česká spořitelna nová pobočka
11
Fotogalerie

Slovo Saifu sice pochází z japonštiny, ale jelikož v překladu znamená peněženka, zalíbilo se v Česku v poslední době hned dvěma společnostem. Na jedné straně České spořitelně, která tak pojmenovala svoji platební aplikaci, na straně druhé pak společnosti Paymaster. Ta již přes dva roky řídí z České republiky vývoj platebního systému postaveného na kombinaci platby penězi a kryptoměnami.

V důsledku toho, že Paymaster vlastní ochrannou známku na použití názvu Saifu, stáhnul obchod s aplikacemi Google Play Saifu České spořitelny z nabídky. Služba App Store, patřící americkému gigantovi Apple, pak zakázala publikaci aplikace.

„Když jsme v Google Play objevili aplikaci Saifu, překvapilo nás to, protože o registraci naší aplikace jsme zažádali jen pár dní nazpět. Protože ze zkušenosti víme, že schválení finanční aplikace může trvat i týdny, přišlo nám to zvláštní. Vzhledem ke globálním ambicím Saifu a vlastnictví ochranné známky pro celý svět jsme museli přistoupit k žádosti o stažení Saifu České spořitelny z nabídky aplikací,” říká Jan Husták, tiskový mluvčí značky Saifu pro Českou republiku. Google Play schválil a publikoval celosvětově aplikaci Saifu v úterý 21. srpna. České lokalizace se aplikace dočká v následujících týdnech, na aplikaci pro systémy iOS se nyní pracuje.

Od České spořitelny se nám také podařilo sehnat vyjádření: „Omlouváme se, ale aplikaci Saifu není v tuto chvíli možné stahovat z Google Play. Věříme, že se situace rychle vyřeší a aplikace bude brzy dostupná. Všichni klienti, kteří mají aplikaci Saifu nainstalovanou na svém mobilním zařízení, s ní mohou platit bez problémů i nadále,“ uvádí Lukáš Kropík z České spořitelny.

Podle něj se banka chystá problém s aplikací vyřešit jednoduše přejmenováním. Jakmile Google Play tuto inovaci schválí, bude aplikace během pár dní pro klienty opět volně ke stažení.