Domácnostem se daří: Mají vyšší příjmy a utrácí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

V lednu příjmy domácností oproti předchozímu čtvrtletí vzrostly o 1,4 procent. Vzrostly ale i výdaje o 1,6 procent a míra úspor lehce poklesla o 0,2 procent. To jsou údaje Českého statistického úřadu.

 

„Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele reálně vzrostl ve 3. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 1,4 procenta, meziročně o 2,8 procenta. Reálná spotřeba domácností na obyvatele vzrostla mezičtvrtletně o 1,6 procenta, meziročně pak o 2,2 procenta,“ uvádí ČSÚ.

Domácnosti měly průměrný měsíční příjem 26 442 korun. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání byl na 32 439 korunách. Oproti předchozímu čtvrtletí to bylo navýšení o jedno procento, meziročně o 6,1 procent. Naproti tomu spotřeba domácností byla 24 533 korun.

„Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla nižší míra úspor, mezičtvrtletně klesla o 0,2 p. b. na 10,1 procenta. Míra investic v sektoru domácností se oproti předchozímu čtvrtletí nezměnila a činily 9,1 procenta,“ doplňuje ČSÚ.