Budou v Řecku stačit české výsledky testů na koronavirus? Cestovky si stěžují na chaos

Hlavní sezona v Řecku se rozjíždí velmi pozvolna z pohledu příchodu turistů.

Hlavní sezona v Řecku se rozjíždí velmi pozvolna z pohledu příchodu turistů. Zdroj: Jiří Liebreich

Ilustrační
Desinfekce letounů Smartwings na letišti v Praze
Hlavní sezona v Řecku se rozjíždí velmi pozvolna z pohledu příchodu turistů.
Hlavní sezona v Řecku se rozjíždí velmi pozvolna z pohledu příchodu turistů.
Hlavní sezona v Řecku se rozjíždí velmi pozvolna z pohledu příchodu turistů.
18
Fotogalerie

K destinacím, do kterých mohli Češi vyrazit bez větších obtíží, patřilo od července Řecko. Až dosud. Češi se od pondělí budou muset při vstupu do země prokazovat maximálně tři dny starým testem na COVID-19. Rozhodnutí ale způsobuje velké zmatky. „Řekové zatím vůbec nevydali žádnou oficiální prováděcí vyhlášku, neurčili žádné parametry toho, čím se má člověk při vstupu do Řecka prokázat. Nevíme, co lidi čeká,“ přiznává místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Nikdo zatím nemá jasnou představu o tom, zda bude možné se při cestě do Řecka prokázat výsledky testu na COVID-19 psanými v češtině.

Jedna z největších cestovních kanceláří Exim tours by měla o postupu vůči klientům rozhodnout v průběhu středy v návaznosti na konečný výsledek bilaterálních jednání. Ve hře je více řešení: od zrušení zájezdů až po proplacení testů klientům, řekl deníku E15 mluvčí CK Petr Kostka. Většinu nákladů na test proplatí klientům i CK Alexandria a Čedok, tvrdí mluvčí firem.

Zrušit zájezd by přitom vyšlo klienty CK výrazně dráže, než zaplacení testu, který standardně stojí 1750 korun (na soukromých odběrových místech s expresním příplatkem ovšem i sedm tisíc). I proto cestovky počítají s tím, že zájezdy zruší jen minimum zákazníků, další prodeje se ale propadnou na dno.

Cestovní kanceláře s tuzemskými úřady řeší především kapacitu odběrných míst, kde se mohou ve velmi krátké době desetitisíce Čechů otestovat. Jen do poloviny září má totiž za řeckým mořem vyrazit přes třicet tisíc Čechů, uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Denní kapacita všech odběrových míst v Česku je v současnosti asi osm tisíc testů.

Příspěvek na test

Některé cestovní kanceláře klientům, kteří s nimi pojedou do Řecka, přispějí na test na koronavirus. CK Alexandria zaplatí test všem klientům s odjezdem od 17. srpna, ale jen do výše 1674 korun, kterou stanovilo ministerstvo zdravotnictví jako maximální sumu za tento test. CK Blue Style na test dá až 1750 korun. CK Čedok přispěje na test 1500 korun, ale jenom na nově zakoupené zájezdy do Řecka s odjezdem od 17. srpna.

V každém kraji bude určené jedno odběrové místo se zvýšenou kapacitou zvlášť pro cestovatele do Řecka.

 „Na příští týden mělo být připraveno 46 letadel, čili asi sedm tisíc cestujících, to je obrovské množství. Pokud by zaplatili 1750 korun za test, stát skrze stanice přijme přes dvanáct milionů od lidí, kteří je potřebují na dovolenou. Náklady na test přitom činí 250 korun, nejsme schopni donutit stát, aby ve státních laboratořích zastropoval cenu například na 500 korun,“ tvrdí Papež.

Postup Řecka zástupce české vlády překvapil. „Psal jsem ráno řeckému premiérovi (Kyriakosovi Mitsotakisovi), aby se na to ještě podívali," řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

„S řeckou stranou jednáme, aby omezení byla co nejkratší," uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Diplomaté podle něj propojili epidemiology obou zemí tak, aby spolu mohli jednat napřímo a situaci vyjasnit. Definitivní stanovisko bilaterálních jednání by mělo být známo ve středu.

Podívejte se na fotografie přímo z řeckého ostrova Kos. Takhle vylidněný byl ještě na začátku července: