Z 3D tiskáren do lisovny. Česká zbrojovka a Beneš a Lát pomůžou s výrobou masek na ochranu proti koronaviru

Výroba respirátoru z dílny CIIRC ČVUT

Výroba respirátoru z dílny CIIRC ČVUT Zdroj: CIIRC

Výroba respirátoru z dílny CIIRC ČVUT
Jeden z prototypů respirátoru.
3
Fotogalerie

Výzkumně-vývojové pracoviště CARDAM, jež je společným podnikem České zbrojovky Group, Fyzikálního ústavu AV ČR a firmy Beneš a Lát, brzy zahájí sériovou výrobu masek RP95-M. Tato maska zajišťuje maximální stupeň ochrany a bude určena především těm, kteří stojí „v první linii“, tedy lékařům, zdravotním sestrám či pracovníkům záchranných složek.

Původní model masky RP95-M vyvinuli vědci na pražské ČVUT, vyráběli ji na 3D tiskárnách. Nyní se ale budou klíčové díly vyrábět na vstřikovacích lisech, čímž se výroba výrazně zrychlí i zlevní. Plánovaná týdenní produkce dosáhne až 50 tisíc kusů.

Maska RP95-M má navíc i další výhody. „Ve srovnání s běžně dostupnými respirátory FFP2 jsou náklady na týdenní provoz této masky více než desetkrát nižší,“ řekl ředitel CARDAM Ondřej Kurkin a dodal: „Rád bych poděkoval nejen kolegům z CARDAM, tedy Fyzikálnímu ústavu a společnosti Beneš a Lát, ale také Českému institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT, tzv. CIIRC, a dalším subjektům, které participovaly na vývoji a výrobě masky. Bez jejich aktivního zapojení bychom dnes tento produkt neměli.“

Díky odolným materiálům bude možné masku opakovaně sterilizovat. Životnost je stanovena minimálně na 100 sterilizačních cyklů a na neomezený počet dezinfekcí. Výměnné filtry P3 R přesahují úroveň ochrany třídy FFP3. V čistém prostředí nemocnice je navíc životnost filtru minimálně jeden týden nepřetržitého provozu.

Jedním ze zakladatelů vývojového pracoviště CARDAM je také společnost Česká zbrojovka Group. Andrej Chrzanowski, člen představenstva odpovědný za výzkum a vývoj produktů a výrobních technologií, vysvětluje: „CARDAM jsme před lety s partnery zakládali, abychom zesílili funkční a efektivní spolupráci mezi průmyslovými podniky a akademickými institucemi a byli jsme tak schopni přinášet řešení s vyšší přidanou hodnotou. Maska RP95-M právě takovým řešením je.“

Celá maska je ryze českým výrobkem a nepodléhá tak rizikům spojeným s dovozem materiálu ze zahraničí. První dodávky nové masky budou určeny především státu, konkrétně Ministerstvu zdravotnictví ČR. „Moc nás těší, že můžeme být součástí tohoto projektu a pomáhat tak České republice v boji proti epidemii koronaviru. CARDAM již podepsal smlouvu s ministerstvem zdravotnictví na dodávku 50 tisíc kusů masek,“ dodal prezident České zbrojovky Group Lubomír Kovařík.