Hamáček chce v nejbližších dnech uvolňovat režim na hranicích

Jan Hamáček v roušce a červeném svetru na tiskovce po jednání vlády

Jan Hamáček v roušce a červeném svetru na tiskovce po jednání vlády Zdroj: Úřad vlády ČR

Šéf krizového štábu Jan Hamáček navrhne rozvolnění režimu na hranicích s cílem umožnit ekonomické a obchodní aktivity, které trvají do tří dnů. Klíčovým prvkem by mělo být předložení negativního testu na koronavirus. Pokud to vláda schválí, mohlo by opatření platit od 27. dubna, uvedl na tiskové konferenci Hamáček.

Hamáček současně dodal, ze stav nouze by měl trvat tak dlouho, dokud nepůjde situaci zvládnout standardními metodami. Nebylo by podle něj bez fungování v krizovém režimu možné centrálně nakupovat ochranné prostředky, kontrolovat režim na hranicích či ukládat pracovní povinnost. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch však dříve varoval, že rozvolnění cestování do zahraničí by mělo přijít až v poslední fázi zmírňování restrikcí kvůli pandemii.

„U rozvolnění cestování do zahraničí se bavíme o poslední fázi a je otázka, kdy toto nastane. Určitě ne dříve než v červnu za nějakých podmínek. A pokud jde o nějaké všeobecné cestování všude, kam člověk chce cestovat, tak nevím, jestli se bavíme o tomto létě. Bude záležet na situaci v příslušných zemích,“ uvedl minulý týden Vojtěch.

Předtím Hamáček v rozhovoru pro E15 vyloučil, že by mělo Česko dva roky zcela zavřené hranice. „Nelze ale úplně vyloučit, že zatímco Česko krizovou situaci zvládne, v některých zemích se to nepodaří,“ varoval ministr vnitra.

Nouzový stav kvůli epidemii nového typu koronaviru v Česku platí od 12. března, vláda ho může vyhlásit nejvýše na měsíc. Menšinová vláda ANO a ČSSD proto žádala dolní komoru o prodloužení o dalších 30 dnů, což jí doporučil právě Ústřední krizový štáb.

Politické špičky se ale přiklonily ke kratší době. S návrhem 30. dubna přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana vládu ve Sněmovně toleruje.