Koronavirová krize přiměla stovky obcí komunikovat skrze aplikace

Města čím dál častěji využívají aplikace ke komunikaci s občany.

Města čím dál častěji využívají aplikace ke komunikaci s občany. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Obecní rozhlas na náměstí už zdaleka nestačí. Současná epidemie koronaviru uspíšila rozvoj chytré komunikace v obcích a městech a stovky starostů nyní využívají aplikace a SMS zprávy ke komunikaci se svými obyvateli.

„Od vypuknutí koronavirové krize se do Mobilního rozhlasu zapojilo 202 obcí a více než 115 tisíc nových uživatelů,“ řekl zakladatel aplikace Ondřej Švrček. Mobilní rozhlas nyní využívá 800 samospráv a asi 400 tisíc občanů.

Službu nabídli její autoři obcím na začátku koronavirové krize zdarma. Slouží například k informování o distribuci roušek, instalaci zásobníků na dezinfekci pro odběr zdarma, aktivizaci dobrovolníků, nákupu potravin pro seniory nebo organizaci šití roušek.

V Praze aplikaci využívá sedm městských částí, některé se zapojily právě s rozšířením epidemie. „Jen za březen se v hlavním městě pomocí Mobilního rozhlasu rozeslalo více než 57 tisíc SMS zpráv, 49 tisíc e-mailů, 83 tisíc push notifikací a čtyři tisíce hlasových zpráv,“ dodal Švrček. Nově začal využívat aplikaci i magistrát v Brně.

Zjednodušení obecní komunikace umožňuje také aplikace MojeObec. Ta v souvislosti s epidemií koronaviru zprovoznila novou službu Zpravodajství, která umožňuje informovat občany o opatření vlády.

„Obce a města mohou jednoduše informovat o nařízeních vlády či ministerstev. Obsah zpráv připravíme my a města, městyse a obce ho mohou použít a poslat občanům,“ uvádějí zástupci firmy.

Spolupráci obcím, městům a městským částem nabídl i operátor O2. Přes nástroj Marketlocator mohou radnice bezplatně rozeslat tisíce SMS zpráv svým obyvatelům. Obdrží je nicméně jen ti, kteří operátorovi poskytli souhlas se zpracováním osobních údajů.

„Informovat občany je v tomto krizovém období jedna z nejdůležitějších úloh měst a obcí. Chceme jim pomoci tím, co umíme nejlépe – rychle a efektivně předávat důležitá sdělení prostřednictvím SMS zpráv přímo do mobilních telefonů,“ uvedl Ferdinand Kraus z O2 Media.

S operátorem spolupracuje například Kutná Hora. „Mnozí obyvatelé si stěžují například na to, že městský rozhlas není dobře slyšet. I proto jsme aktivně přistoupili k řešení v podobě zasílání informací přes SMS,“ uvedl kutnohorský zastupitel Martin Suchánek. „Občané pro to nemusejí dělat nic, nikde se registrovat, a přesto jim informační SMS budou chodit samy na jakýkoliv typ telefonu,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví se s operátory dohodlo již na začátku epidemie, zprávy s instrukcemi tak například přišly všem Čechům v zahraničí. Se zpožděním také prostřednictvím SMS vláda občany informovala o uzavření obchodů a omezení pohybu.