Naše rezervy se kvůli koronaviru tenčí, zní z obcí. Samosprávy chtějí po vládě podporu

předseda Svazu měst a obcí František Lukl

předseda Svazu měst a obcí František Lukl Zdroj: ctk

Radnice Brno-střed zahájila v pondělí 6. dubna kvůli nákaze novým koronavirem dezinfekci ulic v centru města.
Radnice Brno-střed zahájila v pondělí 6. dubna kvůli nákaze novým koronavirem dezinfekci ulic v centru města.
Lidé v rouškách v Praze (3. 4. 2020)
Lidé v rouškách v Praze (3. 4. 2020)
Lidé v rouškách v Praze (3. 4. 2020)
6
Fotogalerie

Kraje, obce a města přijdou letos řádově o miliardy korun, které jim každoročně plynou z daní a ze státního rozpočtu. Kromě toho v posledních týdnech vynaložily desítky až stovky milionů korun na zajištění ochranných pomůcek proti epidemii koronaviru, podporu podnikatelů, nemocnic či sociálních služeb. Od vlády nyní chtějí podporu, zejména uvolnění pravidel pro čerpání dotací, a ujištění, že stát nepřiškrtí peníze, které plynou do obcí a krajů.

„Města a obce jsou a budou významnými veřejnými zadavateli, avšak nyní jsme všichni nuceni škrtat v našich plánech a investicích,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

„Naše rezervy se tenčí, a to i z důvodů sanování krizové situace na našich územích, kdy města a obce suplují roli státu v mnoha oblastech včetně distribuce ochranných prostředků,“ řekl Lukl. Obce a kraje budou muset také čelit výpadkům příjmů v mnoha oblastech, například kvůli odpuštění nájmů nebo zrušení parkovacích zón.

Samosprávy velkou část peněz získávají z daní, které si podle rozpočtového určení daní mezi sebe rozdělují stát, kraje a obce. Už nyní je přitom jasné, že stát vybere na daních mnohem méně než před rokem. 

Karlovarský kraj například očekává propad daňových příjmů až o 300 milionů korun, které chce podobně jako další kraje vykrýt z rezerv. Praha očekává výpadky v řádu miliard. Na opatření pro boj s pandemií přitom třeba Kraj Vysočina vyčlenil již 50 milionů korun, Liberecký kraj utratil 32 milionů korun a Praha více než jednu miliardu korun.

Svaz měst a obcí proto vyzval vládu, aby sestavila pracovní skupinu, která by vytvořila plán na restartování ekonomiky i s ohledem na samosprávy. „Chceme, aby bylo jednoznačně definováno, jaké příjmy mohou obce a města v porovnání s předchozími lety očekávat,“ řekl Lukl, podle kterého musí vláda s obcemi více komunikovat. Svaz také apeluje na vládní koalici, aby neomezovala daňové příjmy samospráv ani příspěvek na přenesenou působnost.

Kraje a obce nicméně neprosazují zvýšení svého podílu na daních. „Měla by tu být vzájemná vstřícnost, abychom netlačili na zvyšující se nároky vůči státu a navyšování daňových příjmů. Na druhou stranu by stát měl pochopit, že nouzové zásobování není záležitostí krajů, ale státu,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Regionální nemocnice mají podle hejtmanů navíc velké finanční ztráty, které podle nich bude potřeba v nejbližší době řešit s ministerstvem zdravotnictví a se zdravotními pojišťovnami. Nemocnice tratí kvůli útlumu výkonů a kvůli nákladům spojeným s péčí o pacienty s nákazou covid-19.

Kvůli výpadku příjmů ze sdílených daní jsou podle obcí ohrožené hlavně investice, které přitom politici označují jako hlavní nástroj pro oživení ekonomiky po odeznění krize.

„Chtěl bych požádat poskytovatele dotací, aby za současných okolností prokázali vstřícnost a prodloužili termíny realizace projektů, protože obce budou mít výrazně méně vlastních prostředků nutných na spolufinancování,“ řekl starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN).

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) již oznámila uvolnění některých pravidel pro čerpání dotací. Vynaložené náklady na rozjeté investice si mohou obce nechat proplatit, pokud je kvůli krizi nemohou dokončit. Dostálová také podle svých slov jedná s Evropskou komisí, aby smělo Česko přesunout peníze z evropských fondů do oblastí, které jsou krizí zasažené nejvíce. 

„Zároveň plánujeme otevřít strukturovanou debatu s dalšími dotčenými rezorty, městy, obcemi i s kraji nad dopady koronavirové krize do veřejných rozpočtů. Naším cílem je neutlumovat veřejné investování a při tom podporovat oživení podmínek pro podnikání,“ řekla Dostálová.