Nosní sprej proti covidu by mohl snížit množství viru v těle, musí se ale ještě prověřit

Testování na koronavirus.

Testování na koronavirus. Zdroj: Reuters

Pandemie koronaviru
Testování na covid-19
3
Fotogalerie

Nově nakažených koronavirem začíná po jarní pauze opět přibývat. Oproti mnoha jiným státům v Evropské unii je v české společnosti plně očkovaných pouze 64,3 procenta, posilující dávku má 39,7 procent. Náhrada za očkování však zatím neexistuje. Nosní sprej od firmy SaNOtize, který právě prošel třetí fází testování v Indii, sice snižuje nálož viru v nosohltanu, další informace o jeho účinnosti ale chybí.

Kanadská společnost SaNOtize, která se v loňském roce spojila s Glenmark Pharmaceuticals, již dříve přišla s lékem ve formě spreje, který by měl pomoci léčit onemocnění koronavirem. Podle nedávno zveřejněných výsledků studie, se při použití množství viru v nose skutečně snižuje. „Bylo by ale dobré provést ještě další studie odhalující mechanismus, kterým látka proti viru funguje, zatím tomu nerozumíme,“ říká Pavel Plevka, vedoucí výzkumné skupiny strukturní virologie na Středoevropském technologickém institutu Masarykovy univerzity (CEITEC). Plevka také odhaduje, že látka pravděpodobně spíše ovlivňuje buňky než samotný virus.  

S nutností poznání fungování souhlasí i předseda Rady mladých praktiků Vojtěch Mucha. „Rozhodně bych se k tomu neupínal jako k alternativě, která teď přijde. I kdyby přišla, tak to ještě dlouhou dobu potrvá,“ říká. Navíc zdůrazňuje, že se nejedná o náhradu očkování. „U očkování už máme přesvědčivá data o tom, že snižuje riziko těžkého průběhu,hospitalizace a úmrtí u všech pacientů, a hlavně u těch rizikových,“ doplňuje. U spreje tyto informace zatím chybí.

Infektolog Smejkal: Nakažených je více, než říkají čísla. Proč se lidé covidu nebojí?

Video placeholde
• Pavlína Horáková

Spíše náhoda než skutečný lék

Jak napovídá název společnosti, potenciální lék obsahuje oxid dusnatý. Ten rozšiřuje cévy, otevírá tedy i dýchací cesty v plicích, čímž umožňuje lepší vstřebávání kyslíku. Sprej na bázi oxidu dusnatého má okamžitě vytvořit fyzickou i chemickou bariéru a zničit vir ještě v horních cestách dýchacích. „Oxid dusnatý je látka, kterou si lidské buňky samy produkují. Ovlivňuje spoustu činností v těle. Jsem proto skeptický k tomu, že by takto externě dodaná látka skutečně měla efekt proti koronaviru,“ vysvětluje Plevka. Obavy z předávkování nejsou na místě. „Když koncentrace oxidu dusnatého překročí nějakou hranici, tak to může být až toxické, ale množství ve spreji je  malé,“ popisuje virolog.

Firma SaNOtize má tuto technologii uvolňující oxid dusnatý k léčbě a prevenci lokálních infekcí a infekcí horních cest dýchacích patentovanou již déle. „Pokud by to skutečně fungovalo, bylo by to vynikající. Z mého pohledu si však firma řekla, že má nějaký produkt, tak vyzkouší, jestli funguje i proti koronaviru. Moderní medicína by měla být trochu jinde – měli bychom rozumět tomu, jak léčiva fungují“ říká Plevka.

Další zkoumání si i přesto látka zaslouží. Vzhledem k tomu, že klinická studie ukazuje efekt proti viru, je to podle virologů důvod k dalšímu studiu a pochopení, jak funguje. Je také nutné lék ověřit na mnohem větším počtu pacientů. „Tato látka byla zatím testována jen na pacientech s mírnějšími příznaky a smysl léčby tímto sprejem by byl, kdyby se při snížení nálože viru v nosohltanu snížilo i riziko rozšíření do dolních dýchacích cest. Je prokázána první část, šance na rozvinutí pneumonie netestovali,“ doplňuje Vojtěch Mucha.

Studie neprokazuje zkrácení infekčnosti

Výsledky studie, které se zúčastnilo více než 300 lidí nakažených covidem, byly zveřejněny v medicínském recenzovaném týdeníku The Lancet. Kontrolní skupina dostávala placebo. Do testování však nebyly zahrnuty osoby starší sedmdesáti let a mladší osmnácti ani těhotné ženy. V samotné studii je přiznáno, že se jednalo o nedostatečný statistický vzorek k porovnání dopadu řešení symptomů a hospitalizace. Ve skupině léčené přípravkem na bázi NORS (roztok uvolňující oxid dusnatý) došlo ke snížení virové nálože o 94 procent během 24 hodin od zahájení léčby a o více než 99 procent během 48 hodin.

Podobné výsledky zaznamenaly v očkované i neočkované populaci. Medián doby do negativního PCR testu ve skupině, která dostávala nosní sprej, byl 3 dny ve srovnání se 7 dny u kontrolní skupiny. Jak však poznamenává Vojtěch Mucha, negativní PCR test nehovoří nic o infekčnosti. „Nevíme, jestli onemocnění trvá kratší dobu nebo jestli má menší riziko těžkého průběhu, hospitalizace a úmrtí,“ říká Vojtěch Mucha. 

Druhá fáze testování studie skončila v lednu v Anglii, ukázala 95procentní redukci nálože viru během 24 hodin po použití a až 99procentní snížení po 72 hodinách. Eliminovat má sprej také ostatní mutace koronaviru, stejně jako jiné virusové nákazy v nose. Studie je schválená kanadským ministerstvem zdravotnictví a třetí fáze testování stále běží v Kanadě a na Srí Lance s až 4000 účastníků. 

V Evropské unii již přípravek získal označení CE, tedy vyhovuje vysokým požadavkům na bezpečnost, ochranu zdraví a životního prostředí a dává společnostem možnost výrobek zde v případě schválení rozšířit. V návaznosti na výsledky studie Glenmark Pharmaceuticals spustila prodej v Indii pod názvem FabiSpray a v Singapuru a Hongkongu pod názvem VirX. Lék je také prodáván v Izraeli, Thajsku, Indonésii a Bahrajnu.