Otevřete hranice a vytvořte rating států podle rizika nakažení, navrhuje iniciativa KoroNERV-20

Německo uvolnilo opatření na hranicích se Švýcarskem, Rakouskem a dalšími sousedy (16. 5. 2020)

Německo uvolnilo opatření na hranicích se Švýcarskem, Rakouskem a dalšími sousedy (16. 5. 2020) Zdroj: ČTK / AP / Philipp von Ditfurth

íky rozhodnutí řady států se pro české občany nyní možnost cestování opět otevírá. Vláda ČR je však zatím proti.
íky rozhodnutí řady států se pro české občany nyní možnost cestování opět otevírá. Vláda ČR je však zatím proti.
3
Fotogalerie

Seznam zemí, do kterých budou Češi moci cestovat bez testů na COVID-19 po návratu, chce ministerstvo zdravotnictví představit až začátkem června. Přitom nákaza je podle rezortu pod kontrolou a počet nakažených stoupá jen v několika lokálních ohniscích. „Proto navrhujeme, aby se cestování uvolnilo úplně, nikoliv pouze organizovaným výběrem konkrétních zemí,“ říká za občanskou iniciativu KoroNERV-20 Marta Gellová.  

Česká vláda by podle iniciativy měla rozřadit jednotlivé země podle rizikovosti nákazy koronavirem a podle zhodnocení postupovat při návratu občanů do vlasti. 

To ostatně doporučuje i Evropská komise. „Členské státy by podle ní měly postupovat v otevírání hranic koordinovaně s cílem rušit kontroly na hranicích, zajistit tak neomezenou svobodu pohybu a obnovení integrity schengenského prostoru,“ uvádí ekonomická diplomatka Gellová.

U rizikovějších států by měly být vyžadovány testy na COVID-19, které by měl stát nabídnout velmi komfortní formou a za dostupnou cenu. Stanovena by měla být také jasná pravidla případného zpřísňování opatření. 

Úplné otevření hranic je důležité nejen pro běžné občany, ale také vysoké školy. „Restrikce na hranicích mají pro univerzity s velkým stupněm internacionalizace i finanční následky, například ve výpadku příjmů od studentů samoplátců. U nás na univerzitě činí podíl tohoto typu studentů na jedné fakultě až 35 procent,“ uvedla rektorka Mendelovy univerzity v Brně a členka KoroNERV-20 Danuše Nerudová.

Před koronavirovou pandemií a vyhlášením nouzového stavu do ciziny zamířila alespoň jednou ročně téměř polovina Čechů. Díky rozhodnutí řady států se pro české občany nyní možnost cestování opět otevírá. Vláda ČR je však zatím proti. 

Seznam zemí, do kterých budou Češi moci cestovat bez testů na COVID-19 po návratu, chce ministerstvo zdravotnictví představit začátkem června. Bude vycházet z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí a bude se zřejmě každý týden aktualizovat. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dříve uvedl, že by testy nemusely být v ČR od 8. června povinné pro lidi vstupující do země například z Rakouska, Slovenska a Chorvatska.

KoroNERV-20 vznikl jako neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března. Primárním cílem skupiny je zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku. Mezi členy patří mimo jiné bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl, ekonom a ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček, ekonomové Michal Mejstřík a Tomáš Sedláček nebo šéf státní státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka.

Poznámka redakce: Členkou iniciativy KoroNERV-20 je i šéfredaktorka deníku E15 Tereza Zavadilová.