Projekt Zachraň práci! bude pokračovat i po ukončení nouzového stavu

Práce (ilustrační foto)

Práce (ilustrační foto) Zdroj: Shutterstock

kariéra a vzdělání
prezentace, kariéra, manažer
3
Fotogalerie

Hospodářská komora vyzvala na konci března zaměstnavatele k zapojení do iniciativy Zachraň práci! Cílem bylo vytvořit platformu pro efektivní sdílení zaměstnanců formou dočasného přidělení. A zamezit tak pokud možno dalšímu propouštění.

Anketa, kterou Hospodářská komora ČR provedla mezi 21. a 23. dubnem mezi svými členy, ukázala, že více než polovina dotázaných firem prozatím nemusí přikročit k propouštění. Z téměř 800 respondentů ze všech krajů České republiky uvedlo 53 procent firem, že nepropouštělo a ani propouštět neplánuje. Nejlépe je na tom stavebnictví (71 procent), naopak v restauračních službách se propouštění vyhnula pouze čtvrtina dotázaných (28 procent).

Myšlenkou projektu je sdílení zaměstnanců na bázi dočasného přidělování v souladu s § 43a zákoníku práce.

„Tato česká iniciativa zaujala některé další evropské země – oslovily nás průmyslové a obchodní komory ze Slovenska, Rakouska, Polska a Německa s tím, zda by projekt mohl být realizováni v těchto státech. Poskytli jsme potřebné informace a součinnost,“ uvedl pro deník E15 mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro.  

Principy dočasného přidělení

Platforma má na jedné straně ušetřit přidělujícímu zaměstnavateli personální náklady, na druhé straně pomoci pokrýt poptávku po zaměstnancích těm firmám, které mají kmenové zaměstnance v karanténě nebo pečující o člena rodiny.

S dočasným přidělením musí vždy dotčený zaměstnanec souhlasit. Po dobu dočasného přidělení uděluje pokyny, ukládá pracovní úkoly, organizuje a řídí práci zaměstnance ten zaměstnavatel, k němuž byl přidělen. Není však oprávněn vůči zaměstnanci právně jednat. Také pracovní smlouvu má zaměstnanec nadále uzavřenu se svým původním zaměstnavatelem.

Tento kmenový zaměstnavatel ušetří peníze díky tomu, že náklady na mzdy dočasně přiděleného zaměstnance a související odvody dá k úhradě tomu podnikateli, jemuž zaměstnance zapůjčil.

„Myslím, že název projektu Zachraň práci! je zcela výstižný. Pokud totiž dojde k výraznému navýšení nezaměstnanosti, bude i pro stát extrémně náročné zabezpečit potřeby a nároky zaměstnanců bez zaměstnání. A to nemluvím o dopadu na situaci samotných zaměstnanců,“ uvedl k tomu iniciátor projektu a poslanec Pirátské strany Martin Jiránek.

Projekt Zachraň práci! v praxi

Největší poptávka je podle údajů Hospodářské komory po řemeslnících a kvalifikovaných pracovnících ve stavebnictví, operátorech výroby a skladnících. Firmy shání těchto odborníků více než 1 100. Poptávka je i po kovodělnících a strojírenských dělnících.

„Do projektu se zatím zapojilo 564 zaměstnavatelů, kteří nabízejí ‚k zápůjčce‘ jiným firmám 5390 kvalifikovaných zaměstnanců, nejčastěji operátory výroby, pracovníky ve stavebnictví a ve službách – zejména úklidové služby, pohostinství, cestovní ruch, wellness. Dále jde o operátory, pracovníky v dopravě a skladníky,“ vyjmenovává Miroslav Diro.

Hospodářská komora počítá s tím, že projekt bude po ukončení nouzového stavu nadále pokračovat. „Samozřejmě za předpokladu, že bude smysl korespondovat se situací na trhu práce, což lze očekávat,“ uzavírá Diro.