Rakousko překonalo hranici deseti tisíc nakažených, nošení roušek začne platit i v obchodech

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Rakouský kancléř Sebastian Kurz Zdroj: Reuters

Rakousko během pandemie koronaviru
Rakousko během pandemie koronaviru
Rakousko během pandemie koronaviru
Rakousko během pandemie koronaviru
Rakousko během pandemie koronaviru
6
Fotogalerie

Jižní soused České republiky překonal smutnou laťku. Rakousko potvrdilo deset tisíc případů nákazy novým typem koronaviru. Nemoci COVID-19 již v zemi podlehlo 128 osob a vyléčilo se z ní 1095 nakažených. Země mezi nové povinnosti pro občany zavedla povinnost nošení roušek do obchodů. Například sousední Švýcarsko či Německo se na podobný krok zatím nechystají. 

Celkem se v alpské zemi léčí 1110 osob z nichž je celkem 198 na jednotkách intenzivní péče. Dohromady bylo v zemi provedeno 52 344 testů na koronavirus. 

Ze spolkových zemí je na tom nejhůře Tyrolsko, které hlásí celkem 2334 nakažených. Následují Dolní a Horní Rakousy, které hraničí s Českou republikou. Obě oblasti již překonaly hranici patnáctiset nakažených. Hlavní město Vídeň hlásí 1390 nakažených. 

„Je jasné, že se nyní nacházíme ve fázi, která je trochu klidem před bouří,“ varoval v rozhovoru s internetovou televizí oe24.TV rakouský kancléř Sebastian Kurz. Doplnil, že včasnými opatřeními země odvrátila mnohé z toho, s čím se potýkají Itálie či Španělsko. 

V rámci obrany proti šíření pandemie je v zemi nově také povinnost nošení roušek v obchodech s potravinami a drogeriích s prodejní plochou větší než 400 metrů čtverečních.  

Rakousko zavřelo školy, restaurace, bary, divadla a další veřejná místa, včetně obchodů, které neprodávají základní zboží. Lidé mají zůstat doma a pokud je to možné, pracovat z domova. Většina těchto opatření platí do 13. dubna, ale očekává se, že budou prodloužena.

Roušky podle českého návrhu

Vídeňská veřejná laboratoř Happylab tiskne ochranné masky na obličej na 3D tiskárnách podle návrhu české firmy Prusa Research. Laboratoř vyzývá ostatní rakouské majitele trojrozměrných tiskáren, aby se do projektu také zapojili. Komunita má zatím dodat 200 obličejových masek nouzové nemocnici, která byla zřízena ve vídeňském veletržním areálu pro pacienty s koronavirem.

Celoobličejové masky s nejvyšší ochranou FFP3 pro zdravotníky vyrábí v České republice několik pracovišť. Celostátní iniciativu odstartovala firma Prusa Research, která na projektu spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví, a nápad se už zjevně ujal i v Rakousku.

„Design výrobce 3D tiskáren Prusa a českého ministerstva zdravotnictví vypadá jinak než obvyklé obličejové masky: Obličej má chránit ohnuté stínítko z materiálu podobného plexisklu,“ popisuje agentura APA výrobek, který vzniká i ve vídeňské dílně Happylab. Ta je nyní, kvůli v Rakousku platným omezením, pro veřejnost uzavřena.

Ve vídeňské otevřené dílně Happylab pracují tiskárny naplno a vyrábějí takzvané face shields, obličejové štíty, píše APA.

Laboratoř Happylab v zájmu zvýšení produkce požádala o podporu majitele 3D tiskáren s tím, že zájemcům bude zdarma zaslán potřebný výrobní materiál (filament) k domácí výrobě masek.

Podle sdělení Happylabu se do několika hodin od zveřejnění výzvy přihlásila více než stovka makerů, kteří se do projektu chtějí zapojit. Už během dneška má být 200 kusů společně vyrobených masek dodáno zdravotníkům ve Vídni.

Ekonomika Rakouska letos klesne 

Rakouská centrální banka informovala, že ekonomika Rakouska v letošním roce kvůli epidemii způsobené koronavirem klesne. A to patrně klesne o více než tři procenta

Banka také upozornila, že nynější odhad počítá se scénářem spíše mírné odpovědi na epidemii. Zdůraznila přitom, že na spolehlivou předpověď je příliš brzy. Ekonomický institut Wifo minulý týden odhadl, že v případě, že opatření zavedená v rámci boje s koronavirem budou zrušená v květnu a v létě se vše vrátí k normálu, hrubý domácí produkt se sníží o 2,5 procenta.