Rouškovné, neboli příspěvek 5 000 korun. Kdo ho dostane? A kdy?

Nošení roušek je povinné

Nošení roušek je povinné Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jednorázový příspěvek 5 000 korun, pro který se vžil název rouškovné, má být podle vládních politiků kompenzací inflace. Zároveň má podle nich okamžitě zvýšit životní úroveň důchodců. Poslanecká sněmovna příspěvek podpořila hned v úvodním kole, následně jej schválil Senát a podepsal prezident. Co bude dál? Kdy důchodci příspěvek dostanou? Musí o příspěvek žádat?

Návrh na poskytnutí příspěvku 5 000 korun všem důchodcům sněmovna podpořila hned v úvodním kole. Předloha následně zamířila k posouzení do senátního sociálního výboru, který měl na její projednání měsíc místo obvyklých dvou. Výbor se nakonec nedohodl na podpoře návrhu a na plénum tak zamířil návrh bez jeho stanoviska. Senátoři pak tuto mimořádnou podporu schválili. Ve hře byl pozměňovací návrh, který by přiznal jednorázové přilepšení 6000 korun samoživitelkám, samoživitelům a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek. Ten ovšem senátoři neposvětili. Pouze jednorázový příspěvek 5 000 korun pro důchodce tedy zamířil k podpisu na Hrad.

Kdo rouškovné dostane?

Jednorázový příspěvek 5 000 korun dostanou všichni starobní důchodci, všechny osoby pobírající invalidní důchod i osoby s pozůstalostní penzí. Tedy celkem 2,89 milionu lidí.

Kdy bude příspěvek 5 000 korun vyplacen?

Příspěvek měl být vyplacen koncem listopadu nebo v prosinci. Záleželo na tom, kdy zákon o mimořádném jednorázovém příspěvku schválí Senát. Příspěvek 5 000 korun by měli důchodci obdržet stejným způsobem jako důchod, tedy na účet nebo složenkou. 

Musí důchodci o příspěvek žádat?

Důchodci a všichni, kdo mají na příspěvek nárok, by podle návrhu zákona nemuseli o příspěvek sociální správu žádat. Mimořádné přilepšení by měli mít ti, kteří v listopadu budou nějakou z výše uvedených penzí pobírat a dál na ni budou mít nárok.

Kalkulačka čisté mzdy 2020 >>>

Rouškovné a kontroverze

Proti výrazu „rouškovné“ se ohradila ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Určitě se nejedná o rouškovné ani o žádný populistický krok vlády,“ uvedla šéfka rezortu. Příspěvek podle ní ihned zlepší životní úroveň důchodců. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) označila příspěvek důchodcům za absolutní prioritu. „Návrh zákona není populistický krok. Je to kompenzace inflace,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí.

Z řad ODS a Pirátů ale zaznívalo, že růst cen se odráží v běžném zákonném valorizačním mechanismu. Poslanec Jan Bauer (ODS) soudí, že debata je o tom, zda má vláda s cílem vyhrát volby rozdávat jednorázovou peněžitou pomoc jedné skupině obyvatel. Poslance Vlastimila Válka (TOP 09) zajímalo mimo jiné to, jak vláda k navrhované sumě dospěla.