Šéf projektu eRouška: Nová verze vzbuzuje celkem vysoký zájem, vzorem je pro nás Německo

Jan Jiroušek, šéf projektu eRouška

Jan Jiroušek, šéf projektu eRouška Zdroj: Jan Jiroušek

Od pátku je funkční nová verze aplikace eRouška, která uživatele upozorní na možný kontakt s infikovaným, pro většinu telefonů. Aplikace má napravit nedostatky předchozí verze a místo na hygieniky míří především na uživatele. Využívat ji ale stále nemůže zhruba čtvrtina mobilních zařízení, které mají starší operační systémy. „O tom, které operační systémy si budou moci stáhnout novou eRoušku, rozhodly společnosti Apple a Google. To už není v naší moci,“ říká vedoucí projektu eRouška Jan Jiroušek.

Jak se liší nová verze eRoušky od té předchozí?

Hlavní rozdíly jsou tři. Tím prvním je výrazně vyšší bezpečnost osobních údajů. Od základů jsme totiž změnili princip, na kterém to funguje. V podstatě se dá říci, že nová eRouška slouží jako varovný systém pro uživatele a není už nástrojem pro hygieniky a trasování.

Druhá velká věc je, že aplikace bez problémů funguje již i na iPhonech. A konečně zatřetí – zhruba od poloviny října se eRouška propojí a bude spolupracovat s ostatními aplikacemi z ostatních členských států Evropské unie.

Hygienikům už tedy aplikace vůbec neslouží?

Z části ano, protože pomůže zlepšit epidemiologickou situaci v zemi, a oni budou mít méně práce. Ale pokud jde o data, se kterými nyní eRouška pracuje, tak ta jsou natolik anonymní, že pro hygieniky nemají téměř žádnou cenu.

Jak jste už zmínil, první verze měla problémy s operačním systémem iOS od Applu. Aplikace špatně fungovala na pozadí, tedy pokud nebyla zapnutá vyloženě na displeji. Skutečně se to podařilo vyřešit?

Ano. Máme garanci od Applu a potvzují to i zkušenosti z Německa, kde podobný systém již funguje

Jak je aplikace náročná na spotřebu energie?

Určitě méně, než ta první verze. Při našich měření to vycházelo, že zapnutá eRouška spotřebuje v průměru asi jedno procento baterie denně. Hodně je to dáno tím, že už nepotřebujeme takovou přesnost, jako dříve.

Podle webu StatCounter si aplikace nemůže stáhnout zhruba 30 procent lidí, kteří mají iOS, a 22 procent uživatelů Androidu. Důvodem je, že nová verze eRoušky je k dispozici jen pro ty novější softwarové verze. Jaký smysl má takové omezení?

Ty podíly jsou, podle mých informací, o trochu nižší. Máte pravdu, že především některé starší telefony si druhou opravdu nemohou stáhnout, ale v tomhle ohledu jde o klasické dilema vývojářů. Na jednu stranu chceme, aby nová eRouška fungovala všem, a na druhou máte jistá technická omezení. Tady musím říci, že to zkrátka není v naší moci. O tom, které operační systémy si budou moci stáhnout novou eRoušku, rozhodly společnosti Apple a Google. 

Máte už informaci, kolik lidí si novou verzi stáhlo?

Nějaké mám, ale zatím nechci nic sdělovat. Budeme o tom informovat postupně. Můžu říci, že zájem je poměrně vysoký. 

Co můžete dělat pro to, aby byl ještě vyšší?

Budeme se například snažit, aby ti, kteří měli první verzi eRoušky, si aplikaci aktualizovali. Verze nejsou kompatibilní, takže určitě chceme, aby lidé přecházeli k té novější.

Podrobnosti o fungování nové eRoušky najdete na serveru MobilMania >>>

Řada kritiků mluví o tom, že efektivní bude aplikace až tehdy, pokud si ji v naší zemi stáhnou vyšší jednotky milionů obyvatel. Souhlasíte s tím?

Existuje jeden epidemiologický model, který říká, že, kdyby aplikaci mělo 60 procent populace, tak už nemusíme nic dělat a máme nad epidemií vyhráno. Ale takového čísla nedosáhl ještě nikdo na světě. Já z realistického pohledu říkám, že aplikace je účinná od momentu, kdy ji mají dva lidé, jeden z nich je nakažený a druhý s ním byl třeba 15 minut v jedné místnosti. 

Jak je to s počtem stažení v ostatních zemí Evropské unie?

Hodně se to liší, ale vzorem je jednoznačně Německo. Po třech měsících fungování už tam má aplikaci 18 milionů uživatelů.