Vývojáři zdokonalili aplikaci eRouška. Překážkou zůstává nedostatek uživatelů

Nová verze aplikace eRouška 2.0 má fungovat do dvou týdnů. Nebude už pomáhat hygieně s trasováním kontaktů, ale sloužit k anonymnímu varování uživatelů.

Nová verze aplikace eRouška 2.0 má fungovat do dvou týdnů. Nebude už pomáhat hygieně s trasováním kontaktů, ale sloužit k anonymnímu varování uživatelů. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Do dvou týdnů má být spuštěna nová verze aplikace eRouška 2.0.
2
Fotogalerie

Nová verze aplikace eRouška 2.0 má fungovat do dvou týdnů. Nebude už pomáhat hygieně s trasováním kontaktů, ale sloužit k anonymnímu varování uživatelů, že se mohli setkat s nakaženým člověkem. 

„Do dvou týdnů bude aplikace ke stažení,“ uvedl vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT Vladimír Dzurilla. Pro fungování aplikace je podle něho zásadní, aby si ji stáhlo co nejvíce lidí. První verzi má přes čtvrt milionu lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přitom už dříve uvedl, že nejnižší počet uživatelů potřebných k efektivnímu využití aplikace je šest milionů.

Důležitou novinkou je také skutečnost, že aktualizovaná aplikace má  spolehlivě fungovat i na telefonech Apple. Mobily s operačním systémem iOS totiž užívají agresivní strategii uspávání aplikací, které by jinak zbytečně čerpaly energii z baterií, a dosud proto nesbíraly data, pokud nebyly aktivně spuštěné přímo na displeji. Tento problém se ale programátorům podařilo vyřešit a eRouška by měla správně fungovat i na pozadí.

Nová eRouška funguje tak, že pokud je člověk pozitivně testovaný a má aplikaci, dostane od hygieniků unikátní kód, který po zadání umožní rozeslat varování na všechna zařízení, která telefon ve své blízkosti zaznamenal. Lidé dostanou jednak varování, že se vyskytovali v blízkosti nakaženého, jednak návod, jak dál postupovat. 

O setkání s nakaženým se díky aplikaci dozvědí i lidé, které hygiena nedokáže pomocí trasování najít. „Neznamená to, že ten, kdo se setkal s nakaženým, je automaticky nemocný. Aplikace eRouška říká rychlejším způsobem, že měl člověk rizikové setkání, například na koncertech nebo v MHD,“ dodala hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Aplikace využívá bluetooth a Apple či Google protokol, aby zjistila blízkost mobilu, který eRoušku také využívá. Zaznamenává, s jakými jinými telefony přišel mobil do kontaktu, neukládá osobní údaje, zaznamenává pouze čas, blízkost a anonymní identifikátor. Běží na pozadí a uživatel může využívat všechny funkce mobilu. Podmínkou je jen zapnuté bluetooth.